Evangélikus templom

Evangélikus templom

Pölhös Vince írja községi krónikájában, hogy az evangelikus templom ógörög stílusban épült 1933-ban szeretetadományokból Raab Vilmos lelkész és Czibulya Mihály templomgondnok idejében. Valójában a gyülekezet ekkor vette meg Mihályné Benkó Erzsébettől a telket, melyen egy cseh építész tervei alapján, Kiss Vince helybeli kőművesmester vezetésével megkezdték a templom építését, amit 1934-ben fejeztek be. Az év október 14-én Samuel Licko zólyomi esperes szentelte fel az építményt. A torony eredetileg másként nézett ki, félkörös végződésű volt. Az orgonát a lévai gyülekezettől kapták, a szószéket és az oltárképet Raab Vilmos ajándékozta a templomnak. A padokat a helybeli evangélikusok készítették. A kisharangot, amelyet egykoron a ipolynagyfalusi Tersztyánszkyak adományoztak az egyháznak, s amely a mai katolikus templom közelében állt haranglábban volt, felhozták ide, a másikat pedig a hívek vették… 1965-ben átépítették a régi tornyot… 1973-ban is javításra került sor… A templom keleti tájolású. Oltárképén Jézust láthatjuk hosszú fehér ruhában, bordó palástban, amint egy ajtón kopogtat. A festmény két magas, márványutánzatú oszlop közt függ…

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, cím213. hsz., a községháza előtti piactér szélén.
Készíttető nevea gyülekezet
LétrehozóKiss Vince
Gondozását felügyelia gyülekezet
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomjáig - Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 180. oldal
nagycsalomja-evangelikus-templom-2
nagycsalomja-evangelikus-templom-3