Emléktemető (volt Alsótemető)

“Amikor a XIX. Század közepén a Pusztatemplom romossá vált, s a mellette lévő temető is betelt, a falu halottait a mai templomtól északnyugatra fekvő Alsótemetőben helyezték örök nyugalomra. A dombon lévő régi sírkertbe már csak a nemesek temetkeztek tovább, … Időközben, mivel nagyobbodott a település, és mivel sok áldozata volt az olyan betegségeknek mint a kolera, a spanyolnátha, a tüdővész, magas volt a gyermekhalandóság, ez a temető is betelt és vele szemben megnyitották az újabbat, a Felsőtemetőt. Az előbbibe már régebben nem temetkeztek, de az utóbbiban is több olyan sírhely volt, melyet nem gondoztak, sok esetben az elhunytak utódai sem éltek már… Néhány éve az Alsótemető helyén a község önkormányzata létrehozta az emléktemetőt. Itt őrzik az elhagyott sírjeleket… Felállítottak a temetőben egy szép haranglábat is. Itt szólal meg temetésekkor a lélekharang, az a kisharang, amely még a régi belső templomban, azaz Mária kápolnában volt először… A bejárattól nem messze négy nagyméretű márványlap áll egy kör alakú kavicsalapzatban, rajtuk egy-egy evangéliumi, illetve a Jelenések könyvéből vett idézettel. A márványlapokon 87 olyan nevet találunk, akiknek a sírjele már nincs meg… “

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címa Felsőtemetővel szemben
Készítés időpontjaXIX.század
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékállítás
Felirat1. tábla: / "Ahol kincsetek ott a szívetek is" LK12,34 / Zagyko Veronika / Rados Vincike / Kovács Sándor / Kovácsik András / Majer Margitka / Balázs János / Szatmári Rozália / János / Vince Lajoska / Vince Matildka / Vince Mártuska / Vince Lajsoka / Varga Imre/Rados István / Majer Rozália / Majer Istvánné / Kelemen Gábor / Dénes Ilonka / Dénes Mária / Dénes Lajoska / Majer János / Vince Ilona / Vince Janika / Majer Lajos / Barnicsan János / Vanda Verona / Zakar Lajoska / Gemer Istvánné / Gemer Vince // 2. tábla: / Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű. Mt 11,30 / Lajoska / Bözsike / Marika / Tóth Pálné / Bartjik Jánosné / Balázs Istvány / Boros János / Rados Anna / Tóth István / Vincze Erzsike / Mester Katóka / 1866-Rados Borbála / 1869-Majer János / 1877-Remo Zsuzsanna / 1883-Balázsik István / Vanda Ágostonné / Majer Mária / Balázs István / 1887-Deák Matild / 1889-Volkovics János -molnár / 1895 Molnár Mária / Pölhös István / Várkonyi Ilona / 1907 - Nagy Mihály / 1908 - Vanda Jánosné // 3. tábla: "Virrasszatok és imátkozzatok."Mk 14,38 / Nagy Erzsike/1910 Balázs Istvánné/1911 Gál János/1912 Majer Vince/1913 Vince Károly/1914 Piljánski János/Vanda Istvánka/Vince Erzsike/1915 Kakas János / 1917 Majer István / Bálint Lajos / 1918 Majer Ilona / Brezovsky György / 1921 Gemer Mária / Balázs Andrásné / 1926 Pölhös Istvánné / Nagy Margitka / 1928 Majer János / Révész Jánosné / 1930 Botos Pálné // 4. tábla: Jn 13,2 / 1942 Vincze Mártuska / 1944 Csiljak Imréné / 1948 Gaál Lajosné / 1952-Skerlec Pityuka - élt 3 hónapot / 1954 - Kremnyicsan János / 1956 Vince Gáborné / Nagy Veronika / 1957 Márton János / 1958 Okolensky Mária / 1962 Balázs Mátyásné / Balázs Sándor / 1965 Kakas Jánosné / 1966 Zachar Ilona /1967 Dénes Sándorné / 1969 Balázs Mátyás / 1970 Vince Matildka / Zólyomi Rozália / Zólyomi István / Balla Rozika/
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 91-92. oldal