Fayl Frigyes emlékpark (Béke park)

A főútról a faluba vezető utca keleti részén, a sportpályától délre létesítették néhány évtizede a Béke parkot, melyben hosszú időn át rendezték a Járási Dal- és Táncünnepélyeket. A gyorsan növő nyárfákkal beültetett park jól tükrözte a kor szellemét. Mára a környezetet szebbé varázsolták, a község jeles szülöttéről, Fayl Frigyesről nevezték el, s megépítették benne a környék legszebb szabadtéri színpadát. Itt látható a neves zeneszerző emléktáblája is.
Emellett három, fából faragott állatokat ábrázoló, fából készült szobrot is elhelyeztek a parkban, amelyek 2013 és 2014-ben készültek. A park bejáratát 2014-ben készült, faragott székely kapu díszíti.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
GPS48.071728, 19.203135
Pontos helyszín, címA főútról a faluba vezető utca keleti részén, a sportpályától délre (140-es h.sz.)
Készítés céljának ismert oka-
FeliratFayl Frigyes emléktábla: Fayl / Frigyes/1862-1906 / Az Orsz. m. kir. Zeneakadémia / tanára, zongoraművész és / zeneszerző- Nagycsalomja szülötte. / Profesor hudobnej akadémie, / klavírista a skladatel - rodák / z obce Velká Calomija / Születésének 150. évfordulójára - / Nagycsalomja község Önkormányzata / és a Csemadok Alapszervezete. / 2012. Székelykapu: "Legyen előtted mindig út! Fújjon hátad mögül a szél! / Melegen süsse arcodat a nap! Az eső puhán essen földjeidre! / S míg újra találkozunk. Hordozzon tenyerén az Isten!" // Gál Potyó István / Gál Potyó Róbert / 2014
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja, 2013, 187. o.