2024. április 26.

Nagycsalomján már a legrégibb időktől működtek malmok. Egykor vízimalom volt az Ipolyon is. A ma már romos gőzmalom a vidék szép ipari épületei közé tartozott. A két világháború közt épült, tulajdonosa Kiss Gyula, a környék jó nevű ipari szakembere volt. A többszintes malomépület a Nagykürtös felé vezető főút mellett áll a falu északkeleti részén. Ablakai téglalap alakúak, illetve félköríves szellőző szeletek. Az épület mellett még ma is áll a magas, vörös téglából készült kémény. Mint ipari műemléket, érdemes lenne megmenteni.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címa Nagykürtös felé vezető főút mellett áll a falu északkeleti részén
Készítés időpontjaa két világháború közt épült (1914- után)
Készíttető neveKiss Gyula
Készítés céljának ismert okaipari épület
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja 2013, 187. oldal
Gőzmalom
Gőzmalom