Lengyel menekültek emléktáblája

Az emléktábla felett egy kereszttel s a lengyel címerrel ellátott négyzet alakú fekete márványlapot is találunk. A második világháború alatt egyes források szerint 35 lengyel menekült talált otthonra e községben. Lagzi István Lengyel menekültek tábori viszonyai Észak- Magyarországon című munkájában viszont más adatokat találunk: a lengyel legénység száma 120, az itteni altisztek száma 10, tiszteké 1. A helyiek szerint volt saját orvosuk és papjuk. A menekültek emlékét idézi az a szép Madonna-kép is, amely a templomban látható, s hajdan a katolikus lengyelek oltárképe volt.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címa katolikus templom külső falán
Készíttető nevelengyel veteránok
Készítés céljának ismert okaa befogadott lengyel menekültek emlékére
FeliratAz ezeréves magyar-lengyel barátság tiszteletére / és a magyar testvéreink által 70 évvel ezelőtt / az Ipolymentén befogadott lengyel menekültek emlékére / lengyel veteránok / 2009
Gondozását felügyelikatolikus plébánia
ForrásinformációkCsáky Károly: Egyházascsalomiától Nagycsalomijáig, Fejezetek, képek a falu múltjából és jelenéből, Nagycsalomja, 2013, 189. oldal