Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 20.

A Vazul-torony helyén hajdan erődítmény állt, melyet fokozatosan átépítettek. Az eredeti torony kétszintes, két bejáratú volt: az egyik bejárat az udvarról, a másik a vár kerengőjéről vezetett a toronyba. A torony alsó részén lőrések, emeletén 3 ablak került kialakításra. Régebbi fényképek alapján tudjuk, hogy a tornyon korábban nem volt nyeregtető, ez az utolsó átépítés eredménye. A torony alatt található néhai várbörtön. A torony és a várfal egy kis udvart fog közre, itt áll a vár kútja, mely mintegy 60 m mély volt.
Szent István fiának, Imre hercegnek a halála után Vazul igényt tarthatott a trónra. Kézai és a krónikakompozíció szerint István először őt is jelölte, azonban Gizella királyné nyomására Orseolo Péter – Géza leányági unokája – kedvéért később mégis mellőzte. Vazul nem akarta elismerni Pétert a trón örököséül, István kisebbik legendája szerint részt vett egy összeesküvésben, ezért őt István elfogatta, és Nyitrán őriztette. Végül, hogy az uralkodásra alkalmatlanná tegye, szemeit kitolatta, fiait pedig száműzette. A krónikák azonban egyöntetűen megegyeznek abban, hogy a megvakítás Gizella királyné parancsára történt. A 14. századi krónikakompozíció szerint fülébe ólmot öntöttek, de ennek hitelét sokan kétségbe vonják, ami azonban ettől még lehet a szent király mentegetése. Vazulról megvakíttatása után többé nincs szó. A történészek feltételezik, hogy belehalt a tortúrába, vagy annak következményeibe.

Később Vazulnak két fia – András és Béla, majd két unokája – Géza és László került a magyar trónra. És László lesz az, aki majd 1083-ban Istvánt oltárra emelte és ő maga is 1192-ben III. Celesztin pápa által szentté lett avatva. Szent László, legendás lovagkirályunk alakja a mai napig ott van Nyitra megye címerében.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésNyitra [Nitra]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.318427, 18.087668
Pontos helyszín, címA Nyitrai vár területén - Nitrianský hrad
Készítés időpontja11. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaVédelem és igazságszolgáltatás
Felirat-
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.travelguide.sk/hun/turisztikai-erdekessegek/vazulova-veza_628_1.html * http://historia-cronologia.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1201609 * http://www.szabadujsag.com/vazul-vere/
Rövid URL
ID14331
Módosítás dátuma2016. augusztus 25.
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony

Hibát talált?

Üzenőfal