Szent István király templom

A 10. századból származó egyhajós, román stílusú templom az évszázadok folyamán számos változáson ment keresztül. A 12. században a patkó alaprajzú szentélyt félkör alapú követte, majd megépült a kórus. A templom a 13.-14. században gótikus stílusú sekrestyével bővült. A török támadások az épület állagában komoly károkat okoztak, belső terét is teljesen kifosztották, csak a harangja maradt meg. A 18. sz. elején Mattyasovszky László püspök a barokk jegyében építette át. Értékes a templom belső tere és berendezése. Fennmaradtak a 13. századi falfestmények töredékei és a román stílusú párkányok. A barokk oltár a 18. századból származik. A templomban és szűk környezetében folytatott ásatások során feltárásra kerültek a templom alapkövei és egy, a 10.-11. századból származó temető is. A templom a római katolikus egyház tulajdonát képezi, melyet 1992- től kezdődően 99 éven át a görög katolikus egyház bérel.

TelepülésNyitra [Nitra]
Pontos helyszín, címPár utca 2. - Párovská 2.