2024. április 19.

A Megyeháza a város legrégibb részének szomszédságában, a nyitrai várdomb és Felsőváros tövében áll. Nyugati szárnyának alagsorában a 20. század 90-es éveiben végzett régészeti kutatások nyomán olyan épületmaradványok kerültek napvilágra, melyekről feltételezhető, hogy egy középkori erődítmény maradványai, esetleg a Felsőváros bejárata lehetetett. Az első Megyeháza a jelenlegi épület helyén a 17. században épült. Később, a 18. század végén egy hatalmas késő barokk palotaépület váltotta fel. A 19. század folyamán az épületet többször átépítették, legerőteljesebben neobarokk stílusban 1874 körül, Dümmerling E. építész tervei alapján. A Megyeháza mai alakját az 1905-1908 közötti átépítés folyamán nyerte el, a szecesszió jegyében. A kivitelező Czigler Győző építész volt. Az épülete fontosabb helységei a földszinti termek, az északi szárny emelete az előcsarnokkal és a háromfelé ágazó lépcsőház a szökőkúttal. A Megyeházát utoljára 2007-2011 között újították fel. 1965-től itt székel a nyitrai Állami Galéria.

TelepülésNyitra [Nitra]
Pontos helyszín, címMegyeház tér 3. - Župné námestie 3.