Szathmáry Géza vezérőrnagy sírja

Szathmáry Géza vezérőrnagy az első világháborúban a gyulai honvédezred (2. h.gy.e.), mint az ezredes, parancsnoka volt. Neve a nagy háborúban akkor vált közismerten dicsőségessé, amikor 1915. március 19-én honvédei élén kirohant az ostromlott przemysli várból. Szállóige lett mondása: «Mindenki utánam, senki se előttem!» A hős ezredes, aki pusztán könnyű sétabottal felfegyverezve vezette rohamra katonáit, sebesülten orosz fogságba került, ahonnan csak 1917. végén került haza megrongált egészséggel. Ennek ellenére nyomban szolgálatra jelentkezett s csakhamar tábornokká léptették elő.
Meghalt 1925. szeptember 27-én.

TelepülésNyitra [Nitra]
GPS48.306163, 18.080889
Pontos helyszín, címNyitra, Városi Temető, Temető utca 18. - Nitra, Mestský cintorín, Cintorínska 18.
Készíttető nevea Szathmáry család
LétrehozóLövinger
FeliratSzathmáry Géza / Tábornok / 1857 - 1925. / és neje szül. / Kalinay Auguszta / 1869 - 1930. // Löwinger
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkA przemysli tragédia. Irta: dr. Geöcze Bertalan. A 2. honvéd gyalogezred szerepe a przemysli áttörési kísérletben. (1915. március 18—19.) Irta: Marschalkó Jenő (Hadtörténelmi Közlemények. 1925. 1.—II. füzet.) * http://library.hungaricana.hu/hu/view/Nyirvidek_1925_07-12/?pg=570&layout=s * Nyírvidék, 1925, 46. évfolyam, 222. szám