Szent Márton templom

A római katolikus Szent Márton-templomot 1824-ben emelték klasszicista stílusban.
… A templom sokszögzáródású, sima mennyezetű szentélye tehát jóval nagyobb, mint a környékbeli templomok szentélyei. A rendkívüli nagyság is az eredeti, középkori templomi funkcióra utal. Az utóbbi átalakítások során azonban eme tér is jelentősen megváltozott. Eltűnt az eredeti oltár, kikerült innen a Jézus Szíve és a Mária Szíve-szobor, valamint a két térdeplő angyal. … A templom nagyméretű (2m x 3m) oltárképe a védőszentet, Szent Mártont ábrázolja. Márton katonaruhában egy fehér lovon ül, s kardjával épp köpenyét hasítja szét, hogy annak egyik felét a mellette álló mezítelen koldusnak adja. Az olajkép felső részében Mártont püspökként ábrázolták az ég felhőiben. … Az 1930-as évek elején az ismert rozsnyói templomfestő, Ádám Gyula akárcsak a nagycsalomjai templomot, a kőkesziit is gyönyörűen kifestette. A szentély mennyezetére az Utolsó vacsora freskója került ezzel a felirattal: „Oh Jézus, a legszentebb Oltáriszentségben, irgalmazz nekünk!” … A szentélyt lezáró diadalívre került 1933-ban az Isten Báránya díszes bádogcímere. Az 1998-as újrafestéskor ide egy allegorikus pelikán került ezzel a felirattal: „A pelikán életét adja övéiért.” … A templomhajó mennyezetét a Jézus a kisdedekkel című freskó díszíti, melyet szintén Ádám Gyula festett a négy evangelista képével együtt. A déli portálé fölé egykor a Jézus az Olajfák hegyén című falfestmény került. A déli főbejárat román jellegű, de 1993-ban egy kis előcsarnokot építettek eléje. A padokat 1992-ben készítette Tóth Imre siraki asztalosmester. Az ő alkotása volt a szószék, a tabernákulum, a gyóntatószék, a Lourdes-i barlang és a Szentsír is. A stációképeket 1993-ban készíttették a falu egyes családjai. … A templomnak Lourdes-i mellékoltára, Lourdes-i barlangja és Lourdes-i Mária szobra is van. Ezek a szokásos módon s a szokásos rekvizitumokkal ábrázolják a Szűzanyát. … A harangtorony egykor különálló építmény volt. Aszimmetrikusan illeszkedik a hajóhoz. Toronyablakai befelé szélesedő lőrésszerű kiképzések. Déli ajtaja újabb alkotás, a régi keleti gótikus stílusban épült faragott kövekből.

TelepülésKőkeszi [Kamenné Kosihy]
Pontos helyszín, címA főút mentén, a falu központjában a dombon áll.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 75-80. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
kokeszi-szent-marton-templom-2
kokeszi-szent-marton-templom-8