Alár István plébános síremléke

Ebben a (új/úri) temetőben nyugszik Alár István plébános. Márvány síremlékének keresztjén ezüstözött vaskorpusz függ, a téglalap alakú márványtáblán pedig ezt olvashatjuk: „Itt várja a feltámadás napját Alár István plébános (1911-1974). Arcképe alatt ez a szentírás idézet áll: „Senkinek sincsen nagyobb szeretete annál, aki életét adja barátaiért” (Jn.15./13.)

Alár István plébános a kántor-tanító Borsodi Béla mellett a magyar iskolás gyermekek nevelésében nagy szerepet játszott, minden évben karácsonykor és húsvétkor irodalmi színpaddal készültek a falu lakossága örömére a volt Popellár-kúriából átalakított kultúrházban.

TelepülésKőkeszi [Kamenné Kosihy]
Pontos helyszín, címA falu északnyugati részén, az új, felső temetőben található.
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratITT VÁRJA A FELTÁMADÁS NAPJÁT / ALÁR ISTVÁN / PLÉBÁNOS / 1911-1974 / SENKINEK SINCSEN NAGYOBB SZERETETE ANNÁL / AKI ÉLETÉT ADJA BARÁTAIÉRT. / JN 15,/13.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 82. *** Kosík Ilona helyi lakos elmondása alapján *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
kokeszi-alar-istvan-plebanos-siremleke-2