A 2. világháború áldozatainak síremléke

A 2. világháborúban elhunyt kőkeszi lakosoknak állított síremléket az új, felső temetőben állították fel, melynél a település lakosai minden évben megemlékezést szerveznek. A síremléket Szalay Ferenc, – aki a helyi Csemadok és az MKP szervezésében aktív részt vállalt, valamint oszlopos tagja volt a Palóc Társaságnak – kezdeményezésére állíttatták az új temetőbe temetkező lakosok (a költségeket közösen állták).
Szalay Ferenc (Kőkeszi, v. Nógrád vm., 1928. dec.16 – 2014. május 24.):  A Csemadok alapító tagja, falujában 20 éven át a helyi szervezet elnöke, mindenese, a színjátszócsoport vezetője. Helytörténész, néprajzi adatközlő, krónikaíró. Írása: Jó Palócok (1990, 4: A kőkeszi országzászló rövid története).

TelepülésKőkeszi [Kamenné Kosihy]
Pontos helyszín, címA falu északnyugati részén, az új, felső temetőben található.
Készíttető neveKőkeszi lakosok Szalay Ferenc vezetésével
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratA II. VILÁGHÁBORÚ / ÁLDOZATAI / OBETE II. SV. VOJNY / KŐKESZI-BŐL / CIBULYA ISTVÁN / CEMER FERENC / HLOCYíK JÁNOS / LACKÓ ISTVÁN / LŐRINC JÓZSEF / MICHNYA JÓZSEF / MURÁR IMRE / NÁSZALY BÉLA / SZABÓ GYULA / SZALAY JÓZSEF / SZALAY SÁNDOR / FISCHER ARNOLDNÉ
Gondozását felügyeliKőkeszi község
ForrásinformációkVarga Emese, Ipolynyék, 2017.