Központi temetőkereszt az új, felső temetőben

A község északnyugati felében kialakított Újtemetőnek is van központi keresztje. Kosík Bertalanné Nászali Ilona, (1940) adatközlő elmondás szerint ezt „Kmetty Vince bácsi rendezte a hívek összeadakozásából.” Ez egy kétlépcsős talapzat felfelé keskenyedő oszlopfőjén álló egyenes szárvégű szürkés műkő kereszt. Ezüstös vaskorpuszának Krisztus-feje jobbra fordított, ágyéktakarója fehér. A kereszt oszlopának dedikációja így szól: „Isten dicsőségére, halottaink üdvére! 1973.”

TelepülésKőkeszi [Kamenné Kosihy]
Pontos helyszín, címA falu északnyugati határában kialakított új, felső temetőben található.
Készíttető neveKőkeszi hívek adakozásából
FeliratISTEN DICSŐSÉGÉRE / HALOTTAINK ÜDVÉRE / 1973
Gondozását felügyeliKőkeszi lakosai
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 81-82. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
kokeszi-kozponti-temetokereszt-uj-temeto-1
kokeszi-kozponti-temetokereszt-uj-temeto-3