Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 24.

Magyarnak maradni park, a település első írásos említése

Magyarnak maradni park, a település első írásos említése

Az emlékpark megálmodója Nagy Géza. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csicsói résztvevőinek, a magyar millenniumnak állít emléket.„Magyarnak maradni” – millenniumi emlékmű.

Átadva 1997-ben. Az emlékmű három kőtáblából áll. Az első tábla felirata: „ČIČOV CSICSÓ SYSOU 1172 1997 825” Csicsó 825 éves fennállásának állít emléket. A második tábla felirata „MAGYARNAK MARADNI 896 – 1996” a millecentenáriumról emlékezik, a harmadik táblára pedig Csicsó történelmi címere van vésve. Az emlékparkban találhatók még kopjafák és egy nagy kereszt, amit Kisbajcs testvérközség ajándékozott a falunak.

A másik szoborcsoport az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csicsói résztvevőinek, hőseinek állít emléket. Lukáts József, a szabadságharc hősi halottjának emlékfája mellett egy kopjafán az aradi vértanúk neve, a harangokkal díszített kopjafán (szélhárfa) a csicsói honvédek neve olvasható.
Az aradi vértanúk kivégzésének 156. évfordulójára rendezett emlékestre elfogadta a meghívást Orbán Viktor a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnöke, aki a Cs.Cs.Cs. Kht. meghívásának tett eleget.
A „Magyarnak maradni” emlékparkban leleplezte az MKP akkori elnökével Bugár Bélával az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharcban részt vevő 14 csicsói magyar honvéd tiszteletére felállított Szélhárfát, amit Csicsói Nagy Géza faragott. A szélhárfa tartóoszlopára van felróva a 14 honvéd neve: Almási István közhonvéd, Balogh Ferenc közhonvéd, Balári János közhonvéd, Balla János közhonvéd, Décsi János tizedes, Domonkos Dániel honvéd, Fazekas József közhonvéd, Finta István tizedes, Lukáts József hősi halott 1849, Nagy Gergely őrmester, Rédli József honvéd, Sárközi József honvéd, Sidó Zsigmond honvéd, koldus, Szabó Gábor tizedes.
A 13 kolomp és a 13 kő pedig az aradi vértanúkat jelképezi. Egy bajuszt formáló oszlopon külön szerepel Lukáts József hősi halott neve, melyet Duray Miklós leplezett le.

Az emlékpark mind a mai napig egy élő emlékhely, ahol minden évben megemlékezést, koszorúzást tart a falu, közösen Kisbajcs községgel, Csallóköz egyik legrégebbi településén.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésCsicsó [Číčov]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.770545, 17.765449
Pontos helyszín, címAz Attila park mellett található.
Készítés időpontja1997, 2002
Készíttető neveCsallóköz, Csilizköz és Csicsó hagyományaiért és kultúrájáért k.h.t
LétrehozóCsicsói Nagy Géza, fafaragó
FeliratČIČOV / CSICSÓ / SYSOU / 1172 / 1997 / 825 // 2002
Gondozását felügyeliCsallóköz, Csilizköz és Csicsó hagyományaiért és kultúrájáért k.h.t
ForrásinformációkCsicsói Értéktár Bizottság
Rövid URL
ID8435
Módosítás dátuma2018. április 1.
A megmaradásért park, a település első írásos említése és a megmaradás szoborcsoportja
A megmaradásért park, a település első írásos említése és a megmaradás szoborcsoportja
A megmaradásért park, a település első írásos említése és a megmaradás szoborcsoportja
A megmaradásért park, a település első írásos említése és a megmaradás szoborcsoportja

Hibát talált?

Üzenőfal