Az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve

Az első és második világháború sok áldozatot követelt. Az ő emléküket őrzi az 1993-ban a ravatalozó mellett közadakozásból felállított emlékmű. Itt olvashatjuk a falu minden háborús áldozatának nevét, de emléket állít azoknak az ismeretleneknek is, akik a háborúban a faluban vesztették életüket és itt lettek eltemetve. Az emlékművet egy emelt térre építették. Két falból áll. Szemből nézve, a bal oldali falon, elöl a Madonnát – gyermekeit sirató anya – ábrázoló bronz dombormű Nagy János ismert felvidéki szobrász alkotása. Ezen az oldalon két tábla van, a 2. világháború áldozatainak nevével. A jobb oldali falon, elöl ez a felirat olvasható: „Az I. és II. világháború áldozatainak emlékére emeltette Csicsó község 1993”. Ezen az oldalon egyetlen tábla van az 1. világháború áldozatainak neveivel. Az első világháború áldozatainak külön-külön emléktáblát állítottak a háború után a katolikusok – rózsaszín márványból, templomuk kőkerítésének külső oldalán – és a reformátusok – vörös márványból, templomukban, a szószékkel szemben.

TelepülésCsicsó [Číčov]
Pontos helyszín, címa ravatalozó mellett
Készíttető neveközadakozásból, Csicsó község
LétrehozóNagy János szobrász
Felirat2. világháború áldozatainak neveivel / Az I. és II. világháború áldozatainak emlékére emeltette Csicsó község 1993 / az 1. világháború áldozatainak neveivel.
Gondozását felügyeli Csicsó község
csicso-1-2-vilaghaboru-2