Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. április 11.

Gáspár Sámuel református tanító sírja

Gáspár Sámuel református tanító sírja

Gáspár Sámuel 1848. május 10-én született Csicsón.
Édesapja Gáspár József csicsói kántortanító, édesanyja Hegedűs Zsuzsanna.
Gáspár Sámuel az alapiskolát szülőfalujában végezte, az 1848-as forradalmat támogató és a szabadságharcban résztvevő édesapja a nemzethez és a magyar hazához hű szellemben nevelte és tanította. Az alapiskola elvégzése után a híres Pápai Református Kollégiumban folytatta tanulmányait. Az 1860-as években a pápai főiskola volt az egyházkerületben egyetlen olyan oktatási intézmény, amelyben érettségi vizsgákra készítették fel a növendékeket és érettségi vizsgákat tartottak. Történelemtanára volt Bocsor István, Tarczy Lajos a mennyiség- és természettanra, Kerkapoly Károly a bölcseletre tanította. Részt vett a Képzőtársaság munkájában és az osztrák elnyomás ellen szervezkedő ifjúsági mozgalmakban.
A kor legkiválóbb tanárai az önkényuralom időszakában is ébren tartották a pápai diákokban a szabadságharc eszméit és ennek a nevelésnek hatása Gáspár Sámuel egész életpályáján megmutatkozott.
Tanulmányai befejezése után a tehetséges fiatalember segédtanítóként tevékenykedett, majd szülőfalujában kántortanítóként működött. Feleségül vette Bödők Juszti csicsói hajadont, két gyermekük volt: József és Amália.
A magyar nemzeti szellemű oktatás alapvető feltételeit igyekezett megteremteni. Egyik legfőbb törekvése az volt, hogy a magyar nyelv, a történelem és a földrajz nemzeti jellegű tartalommal kerüljön oktatásra.
Bécs hatalmaskodásával szemben a nemzeti ellenállást szorgalmazta a megyében. Részt vett a hazai ipart támogató Iparvédő Egyesületek munkájában, csicsói gazdálkodókat új mezőgazdasági módszerek bevezetésére és korszerű mezőgazdasági gépek vásárlására ösztönözte. Az 1867-es kiegyezés után egyre határozottabban kell a hatékony árvízvédelmi rendszer felépítését. Ebben az ügyben lépéseket tett a magyar kormánynál is.
Megyegyűléseken felszólalásaiban elítélte az alkotmányellenes hatalom törvénytelenségeit, támogatta az alkotmányvédelem törzskarát. Több alkalommal éles szóváltásba keveredett a megalkuvókkal, akik aztán nemcsak megfenyegették, hanem hűtlenségi pert is kezdeményeztek ellene.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésCsicsó [Číčov]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS47.767365, 17.768231
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető nevea család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / az Úrban / GÁSPÁR SÁMUEL / csicsói nyug, ref. tanitó. / 1848 - 1928 / és neje / szül. / BÖDŐK JUSZTINA / 1856 - 1928 / "Boldogok a halottak / akik az Úrban / halnak meg." / Jel. XIV. 13.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkGáspár Tibor tanár úr feldolgozása, a község honlapja
Rövid URL
ID14292
Módosítás dátuma2016. augusztus 24.
Gáspár Sámuel református tanító sírja
Gáspár Sámuel református tanító sírja
Gáspár Sámuel református tanító sírja
Gáspár Sámuel református tanító sírja

Hibát talált?

Üzenőfal