Gáspár Sámuel református tanító sírja

Gáspár Sámuel 1848. május 10-én született Csicsón.
Édesapja Gáspár József csicsói kántortanító, édesanyja Hegedűs Zsuzsanna.
Gáspár Sámuel az alapiskolát szülőfalujában végezte, az 1848-as forradalmat támogató és a szabadságharcban résztvevő édesapja a nemzethez és a magyar hazához hű szellemben nevelte és tanította. Az alapiskola elvégzése után a híres Pápai Református Kollégiumban folytatta tanulmányait. Az 1860-as években a pápai főiskola volt az egyházkerületben egyetlen olyan oktatási intézmény, amelyben érettségi vizsgákra készítették fel a növendékeket és érettségi vizsgákat tartottak. Történelemtanára volt Bocsor István, Tarczy Lajos a mennyiség- és természettanra, Kerkapoly Károly a bölcseletre tanította. Részt vett a Képzőtársaság munkájában és az osztrák elnyomás ellen szervezkedő ifjúsági mozgalmakban.
A kor legkiválóbb tanárai az önkényuralom időszakában is ébren tartották a pápai diákokban a szabadságharc eszméit és ennek a nevelésnek hatása Gáspár Sámuel egész életpályáján megmutatkozott.
Tanulmányai befejezése után a tehetséges fiatalember segédtanítóként tevékenykedett, majd szülőfalujában kántortanítóként működött. Feleségül vette Bödők Juszti csicsói hajadont, két gyermekük volt: József és Amália.
A magyar nemzeti szellemű oktatás alapvető feltételeit igyekezett megteremteni. Egyik legfőbb törekvése az volt, hogy a magyar nyelv, a történelem és a földrajz nemzeti jellegű tartalommal kerüljön oktatásra.
Bécs hatalmaskodásával szemben a nemzeti ellenállást szorgalmazta a megyében. Részt vett a hazai ipart támogató Iparvédő Egyesületek munkájában, csicsói gazdálkodókat új mezőgazdasági módszerek bevezetésére és korszerű mezőgazdasági gépek vásárlására ösztönözte. Az 1867-es kiegyezés után egyre határozottabban kell a hatékony árvízvédelmi rendszer felépítését. Ebben az ügyben lépéseket tett a magyar kormánynál is.
Megyegyűléseken felszólalásaiban elítélte az alkotmányellenes hatalom törvénytelenségeit, támogatta az alkotmányvédelem törzskarát. Több alkalommal éles szóváltásba keveredett a megalkuvókkal, akik aztán nemcsak megfenyegették, hanem hűtlenségi pert is kezdeményeztek ellene.

TelepülésCsicsó [Číčov]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / az Úrban / GÁSPÁR SÁMUEL / csicsói nyug, ref. tanitó. / 1848 - 1928 / és neje / szül. / BÖDŐK JUSZTINA / 1856 - 1928 / "Boldogok a halottak / akik az Úrban / halnak meg." / Jel. XIV. 13.
ForrásinformációkGáspár Tibor tanár úr feldolgozása, a község honlapja