1965-ös Duna szakítási emlékhely

1965. június 17-én délelőtt 10 órakor Kulcsodtól 500 méterre, a Ladocsi rampa közelében a Duna átszakította a töltést. A rohanó víz 25 perc múlva elérte Kulcsod községet. Alacsonyabb részein elpusztította a családi otthonokat, gazdasági épületeket és az aratásra váró termést.
Az 1965-ös gátszakadás helyén, a Ladocsi rámpánál, Csicsó és Kulcsod között.
Az első és a második emlékmű átadva a gátszakadás 30. évfordulóján. Egy kőtábla és egy kisebb kő szlovák és magyar felirattal. A harmadik átadva a gátszakadás 40. évfordulóján. Faragta Nagy Géza. Ősi magyar virágmotívumokkal díszített, csónak formájú kopjafa felirattal: „BÁR FÖLÜL A GÁLYA, S ALUL A VÍZNEK ÁRJA, AZÉRT A VÍZ AZ ÚR! PETŐFI S. FÖLTÁMADOTT A TENGER – CSICSÓ KULCSOD LAK MEDVE FÜSS RADVÁNY KOLOZSNÉMA – FARAGTA NAGY GÉZA”. Rajta tábla írással: „Emeltette Csallóköz, Csilizköz és Csicsó hagyományaiért és kultúrájáért közhasznú társaság” és a társaság emblémájával. Lent a talpánál másik kőtábla angol felirattal, melynek jelentése: Az 1965-ös gátszakadás emlékére.

TelepülésCsicsó [Číčov]
Pontos helyszín, címAz 1965-ös gátszakadás helyén, a Ladocsi rámpánál, Csicsó és Kulcsod között.
Készíttető neveCsicsó és Kulcsod Önkormányzata
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás
FeliratNa pamiatku / 30. výročiu povodne / Obec Čičov a Kľučovec / 17. jún 95. / Az árvíz 30. évfordulójára / emlékezünk / Csicsó, Kulcsod község / 1995. jún 17. / Na tomto mieste / sa 17. júna 1965 / pretrhla / hrádza Dunaja / A Duna / ezen a helyen / szakította át a gátat / 1965. június 17-én
Gondozását felügyeliCsicsó, Kulcsod Önkormányzata
ForrásinformációkGáspár Tibor: Kulcsod évszázadai, Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, 2001
csicso-gatszakadas-1965
csicso-arvizi-emlekmu-nagy-geza