Hősök emlékműve

Hősök emlékműve

A 2000. évben a bakai millenniumi ünnepség keretén belül került sor az emlékműavatásra, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, valamint az I. és a II. világháborúban elesett katonáknak állít emléket.

Az ünnepi szentmisét Dr. Bolberitz Pál c. apát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora celebrálta paptestvéreivel együtt.

Az emlékműnél Kornfeld Ferenc, a dunaszerdahelyi zsidó hitközség elöljárója a holokauszt bakai áldozataiért mondott imát héber és magyar nyelven.

Az emlékművet Lipcsei György dunaszerdahelyi szobrászművész készítette.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésBaka [Baka]
Pontos helyszín, címA templom mellett
Készíttető neveBaka község önkormányzata
LétrehozóLipcsei György dunaszerdahelyi szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékhely létesítése az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, az I. és a II. világháborúban elesett katonák és a holokauszt helyi áldozatainak emléke iránti tiszteletből
Felirat2000 / 1848-1849 / 1914-1918 [és a hősök névsora] / 1939-1945 [és a hősök, az áldozatok névsora]
Gondozását felügyeliBaka község önkormányzata, a bakai egyházközség
ForrásinformációkThDr. Karaffa János – Darnai Zsolt: A bakai plébánia története, Glória Kiadó, Nádszeg, 2004 Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek: falunap
Hősök emlékműve
Hősök emlékműve