Jankó Zoltán emléktáblája

2006-ban az önkormányzat (Csízik Erzsébet polgármester, Sárkány Imre alpolgármester) és a Csemadok Bakai Alapszervezete (Darnai Zsolt elnök) kezdeményezésére a községi hivatal előcsarnokában helyezték el az emléktáblát.

2006. szeptember 24-én a Jankó Zoltán-emléknapon egy irodalmi emlékhellyel gazdagodott Baka község. A bakai születésű író életútját Darnai Zsolt tanár és a tanítványaiból álló kincskeresők csapata ismertette. A tanulók korábban a Kincskeresők országos diákkonferenciáján is sikerrel mutatták be prezentációjukat, s a pozsonyi Kormányhivatalban az oktatási miniszter is gratulált a tanulóknak és a felkészítő tanáruknak.

Az emléknapon az ünnepi beszédet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága nevében Tóth László költő mondta.

A helyi alapiskolában 2012-ig a magyar kultúra napja vagy a magyar költészet napja alkalmából Darnai Zsolt és Krascsenics Darnai Tímea pedagógusok szervezésében évente megrendezésre került a Jankó Zoltán irodalmi és kulturális nap. Ilyenkor az iskola képviseletében a tanulók koszorút helyeztek el az író emléktáblájánál.

TelepülésBaka [Baka]
Pontos helyszín, címa községi hivatal előcsarnoka
Készíttető neveBaka község önkormányzata, Csemadok Bakai Alapszervezete
Készítés céljának ismert okairodalmi emlékhely létesítése a bakai születésű író emléke iránti tiszteletből
FeliratJANKÓ ZOLTÁN / 1871-1941 / BAKÁN SZÜLETETT ÍRÓ / EMLÉKÉRE ÁLLÍTTATTA / BAKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ÉS / A CSEMADOK BAKAI ALAPSZERVEZETE / 2006
Gondozását felügyeliBaka község önkormányzata
ForrásinformációkHírlevél – a Csemadok Bakai Alapszervezetének tájékoztató lapja, 2006. szeptember, II. évfolyam, 2. szám (Jankó Zoltán-emlékszám), szerkesztő: Darnai Zsolt • Darnai Zsolt: Régióismeret és irodalomtanítás a Csallóközben – Szombathely után, In Mi az oka, hogy Magyarországban az irodalomtanítás modernsége lábra nem tud kapni?, Az Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye által a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában 2012. november 23-24-én rendezett konferencia szerkesztett és bővített anyaga Szerkesztette: Bodrogi Ferenc Máté-Finta Gábor Savaria University Press, Szombathely, 2013, 99-106.