A kitelepített és deportált családok emlékkeresztje

2005-ben az egyházközség (ThDr. Karaffa János), az önkormányzat (Csízik Erzsébet polgármester) és a Csemadok Bakai Alapszervezete (Darnai Zsolt elnök) kezdeményezésére a csallóközi községből 1945 után kitelepített és deportált családok emléke iránti tiszteletből emlékhelyet alakítottak ki a templom mellett. Az emlékkeresztet a falu adományként kapta.

A falunapon tartott megemlékezést 2005. augusztus 27-én tartották, amelyre a kitelepített és deportált családok tagjait is meghívták, akik egy-egy mécsest helyeztek el az emlékkereszt előtt.

Az önkormányzat támogatásával erre az alkalomra jelent meg az 1945 utáni bakai események ismertetését tartalmazó kötet is.

Kategóriaszakrális kisemlék / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésBaka [Baka]
Pontos helyszín, címa templom mellett
Készíttető neveBaka község önkormányzata, bakai egyházközség
Készítés céljának ismert okaemlékhely kialakítása a településről kitelepített és deportált családok emléke iránti tiszteletből
FeliratITT ÉLNED, HALNOD KELL / A kitelepítettek és üldözöttek emlékére / BAKA 2005
Gondozását felügyeliBaka község önkormányzata, a bakai egyházközség
ForrásinformációkDarnai Zsolt - ThDr. Karaffa János: A magyarság kálváriája Bakán. Kényszertelepítések és deportálások 1945 után, Baka község önkormányzata, 2005 • Darnai Zsolt: Régióismeret és irodalomtanítás a Csallóközben – Szombathely után, In Mi az oka, hogy Magyarországban az irodalomtanítás modernsége lábra nem tud kapni?, Az Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye által a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában 2012. november 23-24-én rendezett konferencia szerkesztett és bővített anyaga Szerkesztette: Bodrogi Ferenc Máté-Finta Gábor Savaria University Press, Szombathely, 2013, 99-106.