Az al-bakai szent kereszt

A bakai hívek Varju András helybéli plébános idején, 1830-ban Al-Baka végén az út mentén közös erővel felállítottak egy keresztet. Ez azonban három évtized elteltével 1863-ban leroskadt, így Farkass Mihály bakai plébános évei alatt Beleházi Bartal Pál úr támogatásával lecserélték a helyi keresztény közösség örömére.

A XX. század első évétől azonban újra időszerűvé vált a kereszt cseréje. 1902-ben éppen ezért szólította meg a bakai híveket és a jómódú gazdákat Flock Jákó akkori plébános, hogy adományaikkal támogassák ezt e nemes célt. Felhívásának eredményeként 39 korona és 82 fillér gyűlt össze a bakai hívek körében szervezett gyűjtésből, míg tekintetes Bartal Ferenczúr 5 koronát adott ajándékként. Így indult el a gyűjtés az 1830. május 12-én jóváhagyott Al-bakai országúti kereszt alapítvány keretén belül. 1905-re már 64 korona és 97 fillérrel rendelkeztek, melyből elkezdődhettek a munkálatok. 1907-ben szentelték fel az újonnan elkészített szent keresztet.

Természetesen a későbbiekben sem feledkeztek meg róla: Schill József egykori bakai plébános számadásából tudjuk, hogy a bakai hívek az Al-bakai kereszt alapja és a bakai nemes közbirtokosság segítségével őrizték, óvták.

TelepülésBaka [Baka]
Pontos helyszín, címa falu végén
Készíttető neveFlock Jákó akkori plébános
Gondozását felügyeliBaka község önkormányzata, a bakai egyházközség
ForrásinformációkDarnai Zsolt: Farkass Mihály bakai évei (1845-1880), szakdolgozat, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, 2003 • ThDr. Karaffa János – Darnai Zsolt: A bakai plébánia története, Glória Kiadó, Nádszeg, 2004