Az Immaculata (Szűz Mária)-szobor

Fel-Baka felső végén Farkass Mihály esperesplébános saját költségén állítatta fel. Elhelyezésének és felszentelésének körülményéről a bakai egyházi krónika hiányában részletes beszámolót már nem ismerünk, de a levéltárakban fellelhető iratokból érdekes adatokat olvashatunk ki. A Szeplőtelen Szűz szobor alapjára 1878. február 25-én tett alapítványt Farkass Mihály, melyet az egyházi hatóságok 1878. május 11-én hagyták jóvá (erre az időszakra tehető a szobor elhelyezése is). Állagának megóvására létesített alapítvány pénzügyi kimutatása egészen 1943-ig fellelhető: ekkor 34 pengővel rendelkezett. Alkotójára és annak működési helyére utal a szobron olvasható felirat: „Brandl Posony”.

Amikor Farkass Mihály alapítványt tett a bakai szegény gyermekek javára, alapító iratában kérte, hogy a Szent Szűz tiszteletére emelt szobor előtt az év minden szombatján az ő és elhunyt szülei lelkéért imádkozzanak. A hálás bakai híveknek, a faluvezetésnek és a bakai plébánosoknak köszönhetően nem csupán a menház működött a XX. század első feléig, hanem a Szűz Mária tiszteletére emelt szobor (vagyis a Szűz Mária képe) ma is megtekinthető a falu felső végén.

Kategóriaszakrális kisemlék / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésBaka [Baka]
Pontos helyszín, címa falu felső végén
Készíttető nevebakai egyházközség (Farkass Mihály esperesplébános)
FeliratEredeti 2010-ig: ÜDVÖZLÉGY MÁRIA / Jelenlegi: ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA. FELÚJÍTVA 2010-BEN.
Gondozását felügyeliBaka község önkormányzata, a bakai egyházközség
ForrásinformációkDarnai Zsolt: Farkass Mihály bakai évei (1845-1880), szakdolgozat, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, 2003 • ThDr. Karaffa János – Darnai Zsolt: A bakai plébánia története, Glória Kiadó, Nádszeg, 2004