Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. április 6.

A Vazul-torony helyén hajdan erődítmény állt, melyet fokozatosan átépítettek. Az eredeti torony kétszintes, két bejáratú volt: az egyik bejárat az udvarról, a másik a vár kerengőjéről vezetett a toronyba. A torony alsó részén lőrések, emeletén 3 ablak került kialakításra. Régebbi fényképek alapján tudjuk, hogy a tornyon korábban nem volt nyeregtető, ez az utolsó átépítés eredménye. A torony alatt található néhai várbörtön. A torony és a várfal egy kis udvart fog közre, itt áll a vár kútja, mely mintegy 60 m mély volt.
Szent István fiának, Imre hercegnek a halála után Vazul igényt tarthatott a trónra. Kézai és a krónikakompozíció szerint István először őt is jelölte, azonban Gizella királyné nyomására Orseolo Péter – Géza leányági unokája – kedvéért később mégis mellőzte. Vazul nem akarta elismerni Pétert a trón örököséül, István kisebbik legendája szerint részt vett egy összeesküvésben, ezért őt István elfogatta, és Nyitrán őriztette. Végül, hogy az uralkodásra alkalmatlanná tegye, szemeit kitolatta, fiait pedig száműzette. A krónikák azonban egyöntetűen megegyeznek abban, hogy a megvakítás Gizella királyné parancsára történt. A 14. századi krónikakompozíció szerint fülébe ólmot öntöttek, de ennek hitelét sokan kétségbe vonják, ami azonban ettől még lehet a szent király mentegetése. Vazulról megvakíttatása után többé nincs szó. A történészek feltételezik, hogy belehalt a tortúrába, vagy annak következményeibe.

Később Vazulnak két fia – András és Béla, majd két unokája – Géza és László került a magyar trónra. És László lesz az, aki majd 1083-ban Istvánt oltárra emelte és ő maga is 1192-ben III. Celesztin pápa által szentté lett avatva. Szent László, legendás lovagkirályunk alakja a mai napig ott van Nyitra megye címerében.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésNyitra [Nitra]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.318427, 18.087668
Pontos helyszín, címA Nyitrai vár területén - Nitrianský hrad
Készítés időpontja11. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaVédelem és igazságszolgáltatás
Felirat-
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.travelguide.sk/hun/turisztikai-erdekessegek/vazulova-veza_628_1.html * http://historia-cronologia.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1201609 * http://www.szabadujsag.com/vazul-vere/
ID14331
Módosítás dátuma2016. augusztus 25.
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony
Vazul torony

Hibát talált?

Üzenőfal