Trencséni Szentháromság-oszlop (Pestisoszlop)

1710 nyarán hatalmas pestisjárvány pusztított a városban. A fekete halál (latinul: atra mors) 1600 ember életét oltotta ki Trencsénben. Ennek emlékére a jezsuiták, Illésházy Miklós (1653-1723) főispán segítségével 1712-ben, a város főterén emlékoszlopot emeltek, amelyet a jezsuita (később piarista) templom újjáépítésén dolgozó bécsi kőfaragók készítettek el barokk stílusban.

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Pontos helyszín, címFő tér (ma Béke tér.) - Mierové námestie
Készíttető neveillésházai gróf Illésházy Miklós
Készítés céljának ismert okavallási buzgalom
FeliratGLorIae DeI patrIs orbeM Verbo / InefabbILI CreantIs / Excelentissimus ac Illustrissimus Domiunus / ComesDominusDius Nico aus Illéshazy de Illésha / za Perpetuus a Trenchin guadem ac Liptoviensis / Comitatuum Hareditar us Suprem Comes Sacrae Ca / sarea Regia, Majestatis Actualis Intimus Consilian / us OperRegnum Hungariae Aulae Cancellarius // GLorIa / del FILII / orbeM / sangVIne / reCreantis // gLorIae / SpIrItUs SanCtI / orbeM DonIsgratIae / repLentIs.
trencsen-pestis-oszlop (3)
trencsen-pestis-oszlop (4)