Trencséni Alsó kapu (Török kapu)

„A város védművének két kapujából mára csak egy maradt. A 19. század 70-es éveiben a kis és nagy megyeház közt még egy torony emelkedett, melynek alján kapu vezetett – ép olyan alaku, mint a fennálló városház melletti torony. (Innét alsó felső kapu elnevezés). E kettő védfallal volt összekötve és teljesen elzárható.“
A15. század elején emelt késő-gótikus épület eredetileg két szinttel rendelkezett. A Johann von Katzianer Habsburg hadvezér által vezetett 1528 évi ostrom után átépítették, további emelettel és toronnyal látták el. A török veszély miatt a 16. század végén további átalakításokon esett át.
A torony nagyvonalakban a 17. század első negyedében nyerte el mai formáját.
„Tornyán a város címere díszlik. (Ez, egy jobbra néző bárány, zászlót tartva kezében. Éppen ilyen látható a városház melletti nagy torony és a plébánia tornyán is. E czimere sejteti a kutatóval, hogy II. Endre alatt nyerte Trencsén szabadságait s lett szab. kir. várossá emelve; – igaz, oklevele elveszett, de miután csak Endre király pénzein fordul elő bárány, feltehető, hogy czimere e korból való.)“
Az épületen feltüntetett latin nyelvű bibliai idézet szerint „Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök“ (Zsolt 127:1 11.).

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Pontos helyszín, címSzálavszky Gyula tér 1. (később Fő tér, ma Béke tér) - Mierové námestie 1.
Készítés időpontja15. század eleje
Készíttető neveTrencsén város
Készítés céljának ismert okavédelmi
FeliratNISI DOMINUS / CUSTODIERIT CIVITATEM / FRUSTRA VIGILAT / QUI CUSTODIT EAM (Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök.“ Zsolt 127:1 11.)
Gondozását felügyeli önkormányzat
ForrásinformációkTrencsén szab. kir. város és vára vázlatos leírása. 5 ábrával. ÖSSZEÁLLÍTOTTA ÉS ÍRTA: KRASZNYÁNSZKY KÁROLY, kegyesrendi pap, TRENCSÉN, 1893, Nyomatta és kiadja Gansel Lipót, 9, 13. oldal *** https://sk.wikipedia.org/wiki/Mestsk%C3%A1_br%C3%A1na_v_Tren%C4%8D%C3%ADne
trencsen-kapu (4)
trencsen-kapu (5)