Fedett lépcsők Trencsénben

A város háza mellett, keletnek felfutó utczán jutunk egy födött lépcsőzethez, melyen át a plébánia templomhoz, illetve a régi neve szerint: a ,,Marienburg“-ba vezet az út. Az építmény 1568-ban épült a város védművének részeként. A lépcsőzet legfelsőbb fokán van egy ízléssel készült feszület, – mely az 1886. tűzvészt megörökíti. (Ez alkalommal a templom a belváros vár alatti sorházakkal a lángok martalékává lett.) Emlékét jelzi e felirat: VoraCIs VICtIMa InCenDII pIIs reVIXI obLatIs.

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Pontos helyszín, címMáté utca 83/18. - Matúšova 83/18.
Készíttető neveTrencsén város
Készítés céljának ismert okaközlekedési, védelmi
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkTrencsén szab. kir. város és vára vázlatos leírása. 5 ábrával. ÖSSZEÁLLÍTOTTA ÉS ÍRTA: KRASZNYÁNSZKY KÁROLY, kegyesrendi pap, TRENCSÉN, 1893, Nyomatta és kiadja Gansel Lipót, 14. oldal
trencsen_lepcsok (2)
trencsen_lepcsok (3)