Baross Jusztin politikus sírja

Baross Jusztin (* 1857. II. 26., Pruzsina – † 1913. III. 18., Trencsén) politikus. Édesapja bellusi Baross Antal (1819–1894), járásbíró, édesanyja szentmiklósi és óvári Pongrácz Natália Mária Teodóra (1825–1916) volt. Baross Gábornak (1848–1892) a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítójának öccse.
Középiskoláit Trencsénben és Nagyszombatban, jogi tanulmányait Bp.-en és Pozsonyban végezte (1878).
1878-tól a Trencsén vm.-i közigazgatásban dolgozott: központi aljegyző (1878–1884), a báni járás főszolgabírája (1884–1891), Trencsén vm. alispánja (1891–1901 és 1908–1913). A Szabadelvű Párt, majd az Alkotmánypárt (1906-tól) országgyűlési képviselője (Trencséni választókerület, 1901–1908).
Trencsén város első sportegyesületének a Trencséni Sportkörnek első elnökeként is tevékenykedett.
56 évesen halt meg. Sírját – mely felesége, édesanyja és fia földi maradványait is rejti – a trencséni temetőben találhatjuk meg.

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Készíttető neveBaross család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszanak / bellusi / Baross Jusztin / Trencsén várm. alispánja, a Vaskoro- / narend lovagja / 1857 – 1913. / s hitvese: szül. bellai és kissztankóczi / Szilvay Hermin, / 1857 – 1919. / anyja, illetve anyósa: özv. / Baross Antalné / szül. szentmiklósi és óvári / 1825. Pongrácz Natália 1914. // Fiuk, illetve unokája ifj. bellusi / Baross Jusztin / Aki, a Magyar Nemzeti Hadsereg / főhadnagya, a Katonai Érdemkereszt, a / Károly csapatkereszt és a Sebesüllé- / si érem tulajdonosa, a haza védelmében / szerzett betegsége következtében / veszté életét 23 éves korában / 1920 október hó 16-án. / Az Úr örök békéje legyen / jutalmatok az élet / minden fáradságaiért!
Baross Jusztin sírja - Trencsén (2)
Baross Jusztin sírja - Trencsén (3)