Farkas Győző evangélikus lelkész sírja

A Hegyen épített város című evangélikus egyházi hetilap 1928. 06. 29-én így emlékezett meg Farkas Győzőről:
“Farkas Győző debreceni evangélikus lelkész meghalt. Mélyen lesújtotta és megdöbbentette budai egyházközségünk tagjait az a váratlan gyászos hír, mely jelenti, hogy Farkas Győző, a debreceni ev. egyházközség vezető lelkésze e hó 9-én hirtelen elhunyt. Gyomormérgezés ölte meg. A budai evangélikusok jól ismerték az elhunyt kiváló férfiút, ki fényesnek ígérkező pályájára egyházközségünknél indult.
Mint hittanár kezdte és kitűnő pedagógusnak bizonyult. Majd hallhattuk várbeli templomunkban erőtől duzzadó, agilis, szónoki hévvel előadott beszédeit, amelyekben mindig mélyenjáró gondolatokat, aktuális egyházi témák fejtegetett. Igazi harcosa volt egyházának.
Mintegy öt esztendeje, hogy Debrecen evangélikusai, kiváló képességeit felismervén, meghívták lelkészüknek. Fáradhatatlan szorgalommal fogott egyházközségének szervezéséhez és tevékenységét siker koronázta. Nagy tudása, kiváló tehetségei, egyénisége révén csakhamar köztiszteletben állott. Érdemeket szerzett a protestáns testvér református egyházzal az összeköttetések kiépítése terén is. Kiváló egyházi szónoki képességeit református testvéreink is elismerték és Baltazár püspök meghívására többizben beszélt Debrecen református templomaiban. Külföldi missziót is végzett tavaly Angliában.
Merészen ívelő pályája, nagyszerűnek ígérkező karrier tört ily váratlanul ketté és annál inkább fájlaljuk hirtelen halálát.
Emlékét budai egyházunk hívei és volt tanítványai kegyelettel őrzik.
Geduly püspök temette Debrecen egész protestáns-társadalmának mélységes részvételével folyó hó 11-én. Szül. és tanult Késmárkon, a teológiát Eperjesen végezte és tanárkodott, később h. lelkészkedett budai egyház községünkben. Kitűnő barátjával: Duszik Lajos miskolci lelkésszel nagyobb tanulmányutat tett Német- és Franciaországban és Hollandiában, ahol a két lelkes magyar papot Vilmos német császár is fogadta.”

TelepülésKésmárk [Kežmarok]
Pontos helyszín, címRégi evangélikus temető
Készíttető neveFarkas család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratFarkas Győző/ Debrecen evangélikus lelkésze / * 1892. március 3. – án / † 1928. junius 9. – én / Az igaznak emlékezete örökké áldott! / A lélek él, - találkozunk!
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHegyen épített város, A budai Luther-Szövetség egyházi és politikai hetilapja, 5. évfolyam, 15. szám, 1928. 06. 29. (https://library.hungaricana.hu/hu/view/EvangelikusHegyenEpitettVaros_1928/? pg=118&layout=s) *** https://mandadb.hu/tetel/73006/Farkas_Gyozo_debreceni_evangelikus_lelkesz
kesmark-farkas-gyozo-sirja (2)
kesmark-farkas-gyozo-sirja (3)