Szelényi Oszkárné Blasy Éva sírja

Szelényi Oszkárné Blasy Éva Erzsébet Késmárkon született 1882. március 9-én. A festészet alapjait Katona Nándortól sajátította el, aki Mednyánszky László tanítványa volt. Tanulmányait Budapesten és a Berlini Művészeti Akadémián folytatta, ahol főleg a portréfestésnek szentelte idejét. Későbbi művészetét is a portrék festése jellemezte.
Többször kiállított Pozsonyban, és halála után a közönség 1933-ban találkozhatott a festményeinek kiállításán Késmárkon, Szepesen. A Késmárki Múzeum gyűjteményében három portréja  – faszén rajzok – találhatók.
Pályafutásának fájdalmasan korán, 1923. március 27-én, 41 éves korában, Pozsonyban bekövetkezett halála vetett véget.

TelepülésKésmárk [Kežmarok]
Pontos helyszín, címRégi evangélikus temető
Készíttető neveSzelényi - Blasy család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSzelényi / Oszkárné / Blasy Éva / + 1923. III. 27. / Álmokban élt: művész volt / És a lelke ezüstszárnyon szállt / Álmok kék ködében, / Míg anyaszive, vértanúság kelyhe, / Elhamvadott az áldozat tüzében.
kesmark-szelenyi-oszkarne-blasy-eva-sirja (2)
kesmark-szelenyi-oszkarne-blasy-eva-sirja (3)