Tschörner József a késmárki szövő-fonó iskola alapító-igazgatójának sírja

A Rákos Vidéke című hetilap 1928. július 22-én így számol be Tschörner József elhunytáról: “Tschörner József, a késmárki állami szövőipari szakiskola megszervezője, s a cseh megszállásig volt igazgatója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar szövőipar megteremtésével és fejlesztésével elévülhetetlen érdemeket szerzett, s több különleges szövőgép feltalásával és tökéletesítésével külföldön is ismertté tette nevét. Gépeit még Japánban is használják. Három gyermekén: Fleischhacker Jenőné, szül. Tschörner Idán, ifj. Tschörner Józsefen és vitéz Csenghő Andoron kívül veje, Fleischhacker Jenő és nagyszámú rokonsága gyászolja. A Rákosszentmihályon általánosan becsült család iránt nagy részvéttel vannak jóbarátai és ismerősei.”

TelepülésKésmárk [Kežmarok]
Pontos helyszín, címRégi evangélikus temető
Készíttető neveTschörner család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratRuhestatte der familie / Tschörner / Ida Tschörner / geb. Matirko / * 26. Aug. 1860. / † 11. März 1916. / Josef Tschörner / Staatl. Webeschuldirektor a. D. / * 21. März 1859. / † 25. Juni 1928. / Ruhet in Frieden!
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkRÁKOS VIDÉKE, TÁRSADALMI, KÖZIGAZGATÁSI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP. Rákosszentmihály nagyközség és számos egyesület hivatalos lapja, XXVIII. évfolyam, Rákosszentmihály, 1928. vasárnap, július 22.,30. szám
kesmark-tschomer-jozsef-sirja (2a)
kesmark-tschomer-jozsef-sirja (3)