Késmárki reneszánsz harangláb

A Szent Kereszt templommal szemben áll az 1591-ben épített reneszánsz harangláb, mely a Szepesség legszebb műemlékének van kinyilvánítva. Hasonló haranglábakat találunk a környéken lévő városokban, falukban, pl. Poprád, Őrlak, stb.
A késmárki toronynak kvadratikus az alprajza, díszítve van cimburmmal, a Habsburg család címerével, a magyar címerrel és Késmárk város címerével.
A legöregebb harang 1525-ből származik és a Szent Kereszt templom tornyán volt eredetileg elhelyezve. További harangok 1982 és 1983-ból származnak. A harangláb össze van kapcsolva az egykori katolikus népi iskolával. A haranglábtól déli oldalon áll az öreg latin iskola épülete, mely 1536-ból származik, és a legöregebb késmárki iskolák közé tartozik. Anyagi támogatással ebben az épületben volt létesítve a Charita.

TelepülésKésmárk [Kežmarok]
Pontos helyszín, cím Templom tér 406/16. - Kostolné námestie 406/16.
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okajeladás, híradás - (templomi szertartásokra hívás, figyelmeztetés egyéni ájtatosságra és az ima elvégzésére, jelezte a veszélyt, hírt adott az élet nagy fordulóiról, elsősorban a halálesetekről)
FeliratIgnea ContIgerat LIbrae soL LVCIDVs astra / hoC qVtor qVanDo ContIVaVit opVs / ANNO MDXCI. XVIII. SEPTEM:
Gondozását felügyeliKésmárk város
kesmark-haranglab (2)