Vörösköröszt

Vörösköröszt

Ez a legrégibb ma is álló köztéri szakrális emlék Csallóközcsütörtökben. Valamikor a falu felső végén állt. Mikor az új utcasort a 19. század közepén kialakították, akkor az úthoz közelebb hozták s egy vasráccsal vették körül. Ma is így látható. A kereszten a korpusz, a test barokk megformálású, a kereszt felső szárán az INRI (Jesus Nazareti Rex Judeorum) felirat külön táblán van, így van fölerősítve a keresztre. A korpusz alatt a fájdalmas Szűz Mária szintén barokk megformálású szobra látható. A talapzaton pedig S.M. (Sill Mihály) és az 1799-es évszám (az állítás éve) olvasható. Mind a keresztet, mind a szobrokat időnként vörösre festették, innen a Vörösköröszt népi megnevezés. Húsvétkor és mindenszentek napján virágokat helyeznek el a kereszt talapzatánál.

TelepülésCsütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
GPS48.102246, 17.349091
Pontos helyszín, címPozsony felé tartva, az út bal oldalán, a falu végétől öt házzal beljebb található.
Készíttető neveSill Mihály
FeliratS.M. / 1799