A Fájdalmas kép

A Fájdalmas kép

Ezt a köztéri szobrot a volt Szentháromság-szobor helyén állították a huszadik század elején, 1913-ban, délen az országút mellett, a falun kívül. Később a területen egy utcasor épült, így a szobor egy családi ház telkére került. Ezért 2011-ben a község önkormányzata úgy döntött, hogy innen kiemelik és a temető újonnan kialakított részén helyezik el. Ma már itt látható méltó környezetben.

A szobor népi neve Fájdalmas kép, tulajdonképpen egy kőből faragott kereszt. Ikonográfiailag egy Pieta, a keresztről való levétel utáni állapotot ábrázolja. A talapzaton két féloszlop között egy félköríves mezőben az alábbi szöveg olvasható:

Szeretetnek szent forrása
Oh Szűz, lelked bánkódása
Add lelkemé is legyen.
1913

A kereszt tövében Mária tartja Krisztus testét. A kereszt barokk módon kiképzett felső részén egy ráncolt kendő van átvetve.
A szobrot ugyanakkor állították, mint a falu felső végén a Fehér képet, s szintén Hild L. soproni kőfaragó műhelyéből került ki; állíttatójának a neve azonban a szobron nincs föltüntetve. Valószínűsíthető azonban, hogy szintén Sill Jakabné Füle Zsófia volt az állíttató. Mária-ünnepeken és mindenszentekkor virágokkal díszítik a szobrot.

TelepülésCsütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
Pontos helyszín, címA temető újonnan kialakított részében található.
Készíttető neveSill Jakabné Füle Zsófia
FeliratSzeretetnek szent forrása / Oh Szűz lelked bánkódása / Add lelkemé is legyen / 1913. // Poďakovanie darcom. / 2011 / Köszönet a támogatóknak.
Gondozását felügyeliÖnkormányzat, katolikus egyház
ForrásinformációkKovács László: Csallóközcsütörtök szakrális emlékei, Csallóközcsütörtök Önkormányzata, 2014
A Fájdalmas kép