Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 20.

Szentháromság szobor

Szentháromság szobor

A település legszebb köztéri szobra a Szentháromság-szobor a falu déli részén, a valamikori vásártér bejáratánál áll. A fákkal övezett tér ma is egyik legszebb része a falunak.
A szobor három egységből épül föl. A talapzat alsó részén egy süllyesztett márványtáblát helyeztek el a következő felirattal:
Felújíttatta a község / önkormányzata 2000-ben
Fölötte a talapzat felső részén egy stilizált stukkós keretbe helyezett márványtáblán a szobor állításának idejéből való szöveg olvasható:
A jubileumi szent év emlékére / Emeltette csütörtök / Mezőváros gazdaközössége / 1900
A talapzat felső részének barokkosan ívelt kiképzésén áll egy oszlop, tőle jobbra Szent Pál, balról Szent Péter alakja látható. Az oszlop előtt, trónon ülve az egész emlékmű legesztétikusabban megformált hármas alakja van: középen a Kisjézus, balról nagyanyja, Szent Anna, jobbról anyja, Szűz Mária. Jézus és Mária fején aranyozott korona. A két szélső alakot aranyozott gyöngylánc kapcsolja össze. Az oszlop leveles és csigavonalas díszítésű felső részén a Szentháromság általánosan ismert megformálása van, esztétikailag igen szép kivitelben. Jobbról az Atya jogarral, balról a Fiú kereszttel, s köztük fenn a Szentlélek galamb képében egy aranyozott sugaras napkorong előtt.
A Szentháromság-szobrot 1900-ban állították, s többször megújították: 2000-ben, majd legutóbb 2012-ben a Polgármesteri Hivatal és a Szent Jakab Társulás közreműködésével, amikor is a szobor köré díszfalat emeltek és megvilágítást is kapott.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésCsütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.097047, 17.357396
Pontos helyszín, címPozsony felől jövet, a falu második felében, a Gombára letérő kereszteződés utáni parkban található.
Készítés időpontja1900
Készíttető neveCsütörtök Mezőváros gazdaközössége
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaA jubileumi szent év emlékére.
FeliratA jubileumi szent év emlékére / Emeltette csütörtök / Mezőváros gazdaközössége / 1900 // Felújítatta a község / önkormányzata 2000-ben // Felújítva a Csallóközcsütörtöki / Polgármesteri Hivatal és a Szent Jakab PT / közreműködésében. / 2012 / Obnovené s spolupráci Obecného úradu / Štvrtok na Ostrove a OZ Svätého Jakuba.
Gondozását felügyeliCsallóközcsütörtök Önkormányzata
ForrásinformációkKovács László: Csallóközcsütörtök szakrális emlékei, Csallóközcsütörtök Önkormányzata, 2014
Rövid URL
ID6017
Módosítás dátuma2014. november 4.
Szentháromság szobor
Szentháromság szobor
Szentháromság szobor
Szentháromság szobor
Szentháromság szobor

Hibát talált?

Üzenőfal