Szentháromság szobor

A település legszebb köztéri szobra a Szentháromság-szobor a falu déli részén, a valamikori vásártér bejáratánál áll. A fákkal övezett tér ma is egyik legszebb része a falunak.
A szobor három egységből épül föl. A talapzat alsó részén egy süllyesztett márványtáblát helyeztek el a következő felirattal:
Felújíttatta a község / önkormányzata 2000-ben
Fölötte a talapzat felső részén egy stilizált stukkós keretbe helyezett márványtáblán a szobor állításának idejéből való szöveg olvasható:
A jubileumi szent év emlékére / Emeltette csütörtök / Mezőváros gazdaközössége / 1900
A talapzat felső részének barokkosan ívelt kiképzésén áll egy oszlop, tőle jobbra Szent Pál, balról Szent Péter alakja látható. Az oszlop előtt, trónon ülve az egész emlékmű legesztétikusabban megformált hármas alakja van: középen a Kisjézus, balról nagyanyja, Szent Anna, jobbról anyja, Szűz Mária. Jézus és Mária fején aranyozott korona. A két szélső alakot aranyozott gyöngylánc kapcsolja össze. Az oszlop leveles és csigavonalas díszítésű felső részén a Szentháromság általánosan ismert megformálása van, esztétikailag igen szép kivitelben. Jobbról az Atya jogarral, balról a Fiú kereszttel, s köztük fenn a Szentlélek galamb képében egy aranyozott sugaras napkorong előtt.
A Szentháromság-szobrot 1900-ban állították, s többször megújították: 2000-ben, majd legutóbb 2012-ben a Polgármesteri Hivatal és a Szent Jakab Társulás közreműködésével, amikor is a szobor köré díszfalat emeltek és megvilágítást is kapott.

TelepülésCsütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
GPS48.097047, 17.357396
Pontos helyszín, címPozsony felől jövet, a falu második felében, a Gombára letérő kereszteződés utáni parkban található.
Készíttető neveCsütörtök Mezőváros gazdaközössége
Készítés céljának ismert okaA jubileumi szent év emlékére.
FeliratA jubileumi szent év emlékére / Emeltette csütörtök / Mezőváros gazdaközössége / 1900 // Felújítatta a község / önkormányzata 2000-ben // Felújítva a Csallóközcsütörtöki / Polgármesteri Hivatal és a Szent Jakab PT / közreműködésében. / 2012 / Obnovené s spolupráci Obecného úradu / Štvrtok na Ostrove a OZ Svätého Jakuba.
Gondozását felügyeliCsallóközcsütörtök Önkormányzata
ForrásinformációkKovács László: Csallóközcsütörtök szakrális emlékei, Csallóközcsütörtök Önkormányzata, 2014