Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 10.

Vilmosék sírja

Vilmosék sírja

Vilmos Béla tanító úr (édesapja Vilmos Mihály, igazgató, kántortanító) a háború alatt tanította a nagyobb gyerekeket. Leventeoktatóként is foglalkozott velük. Felesége nem tanított. Három gyermekük volt – két lány és egy fiú. A háború végén titokban feljelentették őket az oroszoknál.  A katonák megkínozták a házaspárt, majd saját gyerekeik szeme láttára lelőtték őket, mindkettőjüket egyszerre. A tanító-kertbe lettek elásva. A helyzet konszolidálásakor, amint lehetett a testeket tisztességesen eltemették. A dunamocsi szigetik a karvaiak kísérték a koporsókat, a szigetnél átvették a dunamocsiak, s úgy temették el őket a katolikus templom kertjébe.
A háború alatt Procházka Erzsébet, Fekete Mária tanító nénik foglalkoztak a kicsikkel, ők más állás után néztek a háború befejeztével.
A háború után megszűnt a magyar nyelvű oktatás, ezért szlovák alapiskolában folytatták tanulmányaikat  a gyerekek, akik nem igazán akartak megszólalni szlovákul. Az iskola tanítója Merka nevezetű volt, aki nagy tisztelettel bánt a gyerekekkel, átérezte a nyelvi nehézségeket. Magyarul nem beszélt, Tapolcsány környékéről származott.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésDunamocs, Mocs [Moča]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS47.75785798680551, 18.411031003680748
Pontos helyszín, címa katolikus templom mellett
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratVilmos Mihály / Ig. kántortanító / 1889 - 1938 / Emléked köztünk él! // Vilmos Béla / 1913 - 1945 / Vilmos Béláné / szül Rettich Margit / 1915 - 1945
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkAdatközlő: Sinkáné Finta Ilona, karvai lakos
Rövid URL
ID34067
Módosítás dátuma2021. január 17.
Dunamocs_Vilmosek (1)

Hibát talált?

Üzenőfal