2024. április 20.

Az egykori jegyzőlakásból kialakított falumúzeumot 2003. október 6-án avatták fel. A helytörténeti gyűjtemény részeként a néprajzi, viseleti emlékek mellett iskolamúzeum is helyet kapott az épületben. Az épület homlokzatán 2004-ben helyezték el az aradi vértanúk emléktábláját, de itt kapott helyet az egykori községháza falát díszítő régi tábla is, Esztergom vármegye címerével. A kiállításon látható egy régi tűzoltókocsi is.
A 2002-ben Asbóth Sándor polgármester javaslatára az önkormányzat megszavazott 3651 eurót (109 990,03 Sk) a falumúzeum létrehozására, amelyből tetőszerkezetet készítettek, hogy ezzel is megóvják az időjárás viszontagságaitól a felbecsülhetetlen értékű tárgyakat.
A vendégkönyv adatai alapján az elmúlt évben is közel ezer érdeklődő tekintette meg a falumúzeumot. Vezetője, Szegi Ilona szorgalmas munkájának köszönhetően a Duna-völgy egyik legrégibb településén már-már elfeledett, s az enyészet különböző stádiumaiban fellelt tárgyi és írásos kordokumentumok, valamint generációk személyes emlékei váltak közkinccsé.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésDunamocs, Mocs [Moča]
Pontos helyszín, címDunamocs 278
FeliratMúzeum / 2003.október 6. // A tizenhárom / aradi / vértanú / emlékére / Dunamocs / 2004. október 6.
Dunamocs_falumuzeum (3)
Dunamocs_falumuzeum (4)