Európa kapu

Európa kapu

A Fő téren látható modern épületben kapott helyet a községháza és az egészségügyi központ. Körülötte park az Európa kapuval – rajta Dunamocs és a túloldali testvértelepülés, Süttő címere, mely szimbolizálja az együvé tartozást. Ezt sugallja a dunamocsi születésű író, Nehéz Ferenc gondolata is: „A Duna nem lehet határ, csak a két partot egybeölelő kar. ”Az emlékkaput 2003-ban avatták fel a 9. Hídverő Napok keretében. A készítő a két oszlopot összekötő ívvel a Duna két partjának összetartozását kívánta szimbolizálni.
A téren még két oszlopot látunk: a Dunamocs Moča felirattal, 2005-ben és a Magyar Közösség Pártja helyi szervezetének 2014-ben közadakozásból felállított fából faragott kapuját.

TelepülésDunamocs, Mocs [Moča]
Pontos helyszín, címFő tér
Készítés időpontja2003 / 2005 / 2014
Készíttető neveÖnkormányzat
LétrehozóSidó Szilveszter, fafaragó / Mag Gyula, szobrászművész
FeliratA Duna nem lehet határ, csak a két partot egybeölelő kar. Nehéz Ferenc Faragta Sidó Szilveszter / A Hídverő Napok alkalmából állíttatta Dunamocs község polgármestere és önkormányzatának képviselői / 2003 *** Dunamocs / Moča / MAG 2005 *** Dunamocs / Közadakozásból állíttatta a Magyar Közösség Pártja / helyi szervezete 2014
dunamocs-europa-kapu (2)
dunamocs-europa-kapu (3)