Tompa Mihály szobor

Tompa Mihály szobor

Tompa Mihály pap-költő, Arany Jánossal és Petőfi Sándorral együtt a XIX. századi népi költészet képviselője a rimaszombati Református Gimnázium névadója, a város szülötte. Református lelkész volt, az 1848-49-es szabadságharc idején tábori papként szolgált a honvédseregnél. Tompa Mihály szobra a város parkjában a Petőfi-szobortól pár méterre áll.
Tompa Mihály szobrát – Holló Barnabás szobrászművész romantikus stílusú alkotását – nagy ünnepélyességgel leplezték le 1902. június 4-én, a frissen megépült vármegyeház mellett, az új városközpont szépen kialakított terén, amelyet ma Tompa Mihály térnek hívnak. A történelem szele nem kerülte el a szobrot, az 1919. július 5-én bevonuló cseh légiósok le akarták dönteni, mint 1919. június 18-án a rozsnyói Kossuth-szobrot. Ekkor lépett közbe Janko Jesenský frissiben kinevezett megyei főispán, aki maga is író lévén, azokkal a szavakkal tiltotta meg a randalírozó katonáknak a garázda tevékenységet, hogy amíg ő a főispán Gömörben, addig költők szobrát senki nem rongálhatja meg. A nyugalom nem tartott sokáig, az újabb impériumváltások után ismételten a Csehszlovák Köztársasághoz tartozó Rimaszombatban 1946-ban a teljes jogfosztottság, a kommunista és nacionalista terror éveiben Tompa szobra ismét céltáblává vált. Hasonlóan Széchényi István Városkertben álló mellszobrához – amelynek azóta még a darabjai sem kerültek elő – vagy a magyar nemzeti szobrászat megalapítója, Ferenczy István mellszobrához – amelynek akkor a fejét vették –, a gyűlölet minden jeles magyar személyiséget ábrázoló alkotást elért. Tompa szobrát 1946. november 16-án ledöntötték a talapzatáról, s csak néhány jó szándékú emberen múlott, hogy legalább a darabjai megmaradtak. Az 1960-as évek végén, ha nem is az eredeti helyén, de a Városkertből Május 1. kertté lett zöldövezetben újra felállították Tompa Mihály szobrát.

Holló Barnabás alkotását sok hányattatás után végül 1994. május 5-én, eredeti helyéhez közel, a régi vármegyeház, a törvényszéki palota és a múzeum épülete által határolt Tompa téren avatták újjá. 2004-től már mellett áll barátja, Petőfi Sándor szobra is, az Izsó Miklós mintájáról készült köztéri alkotás.

TelepülésRimaszombat [Rimavská Sobota]
Pontos helyszín, címTompa Mihály tér