Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 20.

Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve

Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve

Rimaszombat, egykori gömöri megyeszékhely esetében az 1914-1918 közötti világháborúban hősi halált haltak emlékművének kérdése az 1938-as visszatérés után vált aktuálissá, a szándék az Emlékmű Bizottság megalakításában is megnyilvánult. Az újból megyei jogú város főterére Mátrai-Makovits Jenő (1896-1967), helyi festő- és szobrászművész készített vázlatterveket szülővárosa számára. Gipsztervei közül, melyek ma a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum művészettörténeti gyűjteményének részét képezik, végül a ma is álló fehér márványlapú, szerény díszemlék valósult meg. A dolog érdekessége, hogy az építkezés három éven át akadozott, a travertin-köveket ugyanis az akkor már Szlovákiához tartozó Iglóról, illetve Szepesváraljáról szállították az újonnan Magyarországhoz csatolt Rimaszombatba. A 119 rimaszombati katona nevével jelzett hősi emlékművet 1942. november 10-én, a város Magyarországhoz való visszacsatolásának negyedik évfordulóján leplezték le Rimaszombatban az akkori Horthy Miklós téren.
A hősök emlékművének felavató ünnepségét a helyi regionális társadalmi lap, a Gömör nyomán lehet „rekonstruálni”. A sajtó szerint a zászlódíszbe öltözött város először a keresztény felekezetek templomaiban, ünnepi istentiszteletek keretében rótta le kegyeletét délelőtt 9 órakor, majd 10 órától a városháza nagytermében folyt le a díszközgyűlés. A Hősök Emlékművének leleplezési ünnepélyére fél 12 órakor került sor a város főterén. Az ünnepi műsor keretében a helyi levente- és cserkészzenekar a Magyar Hiszekegy előadásával nyitotta meg a ceremóniát, majd a keresztény egyházak lelkészei megáldották az emlékművet. Az ünnepi felavató beszédet vitéz kövecsesi Lukács Béla m. kir. titkos tanácsos, tárcanélküli miniszter, Rimaszombat díszpolgára tartotta, majd a Rimaszombati Dalegylet előadásában felcsendült Himnusz után a Hősök Emlékmű Bizottsága nevében került sor az emlékmű átadására, melyet Éva László polgármester vett át a város közönsége nevében. Az újonnan átadott hősi emlékmű megkoszorúzása után a Rimaszombati Magyar Dalegylet a Szózat eléneklésével zárta az ünnepi műsort. „Fél egyet ütött a toronyóra, amikor az ünnepség a Szózat hangjaival véget ért. Utána a kivonult alakulatok pompás díszmenetben vonultak el a miniszter és a katonai parancsnok előtt. Csattogott a lovak patkója és feszesen pattant a katonák, pénzügyőrök, leventék és cserkészek lába, szívet és lelket gyönyörködtetően. A ma katonái méltó módon adták meg tiszteletüket a múlt nagy hőseinek. A díszszemle után megszólaltak a harangok és félórán át hirdették azok hallhatatlanságát, akik életüket adták a Hazának.” – állt a korabeli médiában folyó év november 15-én, adott korszellemmel fűszerezve.
A római katolikus templom előtt felállított, díszpompával átadott emlékművön eredetileg a kormányzó tragikus légiszerencsétlenségben elhunyt fia, vitéz nagybányai Horthy István neve is szerepelt a tiszteletadás kifejezéseként (s egy 1942-ben hozott rendelkezés értelmében kötelező jelleggel). A nevet 1945 után távolították el az emlékműről. Ugyancsak eltűnt a „HAZÁÉRT” felirat, mely szintúgy a csehszlovák impériumváltás számlájára írható. Mint ahogy a kétoldalt, kardokat ábrázoló oszlopokon díszelgő örökmécseseknek is nyoma veszett.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésRimaszombat [Rimavská Sobota]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.383462, 20.017961
Pontos helyszín, címa római katolikus templom előtt található
Készítés időpontja1942. november 10.
Készíttető neveRimaszombat városa
LétrehozóMátrai-Makovits Jenő (1896-1967), helyi festő- és szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratIN MEMORIAM / 1914 - 1918 / 119 név
Gondozását felügyelinem ismert
Forrásinformációkhttp://ujkor.hu/centenariumi-korkep-rimaszombat
Rövid URL
ID13008
Módosítás dátuma2016. május 2.
Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve
Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve
Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve
Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve
Az első világháborúban hősi halált haltak emlékműve

Hibát talált?

Üzenőfal