Petőfi-ház (Huszth-ház)

Rimaszombatban az egykori Oskola utcában, amelyet a 19. század végén a híres ötvösről, Szentpétery Józsefről neveztek el, majd a második világháborút követően Samo Tomášik szlovák nemzetébresztő nevét kapta, áll egy szerény házikó. Egykori tulajdonosáról Huszth-háznak hívják, de a helybéliek csak Petőfi-háznak emlegetik. A hely szelleme tesz naggyá: 1845 márciusában itt töltött pár éjszakát felvidéki utazásai során Petőfi Sándor, akit Rimaszombatban követté választott a lelkes lakosság.
Huszth János Rimaszombat főügyésze volt, Petőfinek ő adott szállást, mivel tisztújítás idején a szállodák zsúfolásig megteltek.
Petőfi Sándor nevezetes rimaszombati tartózkodásának emlékére Győry Dezső író édesanyja, Győry Ida 1939-ben megjelölte a házat egy emléktáblával, amely ma is ott látható.
A házat 2006-ban a Petőfi szoborra összegyűlt adományok egy részéből, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásából újították fel. A házban állandó kiállítás működik. A Petőfi-kultusz ápolása mellett, helyet teremtettek azoknak a jeles alkotóknak, íróknak, költőknek, képzőművészeknek, tudósoknak, színművészeknek, a múzsák kiválasztottjainak, akik által a város ismertté vált, illetve akik tevékenyen hozzájárultak Rimaszombat szellemi életének a formálásához.
A házb öt helyiségében állandó kiállítás látható. Az egyik, a kis pitarban levő, ahol annak idején Petőfi megaludt, ezt a kultuszt mutatja be. Az utcai helyiségben a művészetek képviselői kaptak helyet Ferenczy Istvántól kezdve Szentpétery Józsefen át Rudnay Gyuláig, Putra Edéig, A. Tóth Sándorig. Vagyis a legjelesebbek. Alkotásaik egyike-másika, életrajzuk, portréjuk látható itt. Egy másik helyiségben az irodalmi hagyományok egy része elevenedik fel, többek közt Mikszáth Kálmán, Pósa Lajos, Győry Dezső, Szombathy Viktor emlékét örökítették meg.
A hozzáépített házrész pitvarában két jeles színésznőnk, Blaha Lujza és Szatmári Ratkóczi Lujza kapott helyet, a leghátsó helyiség, amely közösségi terem, ismét a Petőfi-kultuszt szolgálja, középpontba állítva egy rimaszombati, elfeledett atyánkfiát, Berecz Károlyt, aki Petőfinek kor-, Eötvös Józsefnek pedig munkatársa, író, lapszerkesztő volt.
A ház műemlékként is figyelmet érdemel, hiszen ma Rimaszombat legrégebbi álló épülete. A legrégebbi része 18. század eleji, 17. század végi. A 20. század derekáig állandóan átépítgették, bővítették, javították. Homlokzata parasztbarokk, legkésőbb a 19. század elején épült.

TelepülésRimaszombat [Rimavská Sobota]
Pontos helyszín, címTomašíkova utca
Készítés időpontja17. század vége, 18. század eleje
Létrehozóismeretlen
FeliratE HELYEN SZÁLLOTT MEG / 1845 ben / PETÖFI SÁNDOR / W NÉ GYŐRY IDA / 1939 // " H. BARÁTOM LÁTOTT EL R. SZOMBATBAN / LÉTEM ALATT SZÁLLÁSSAL. / Petőfi aláírása // MÚZSÁK HÁZA
ForrásinformációkKövesdi Károly: Rimaszombatban megnyílt a Múzsák Háza, Új Szó, 2006. július 14.