Petőfi Sándor szobra

Gömörország fővárosában, Rimaszombatban a ‘legszebb Petőfi-szobor’ áll.
A Petőfi-szobor elkészítésére Izsó Miklós 1871-ben kapott megbízást. Először arc- és fejtanulmányokat készített, majd a ‘Talpra magyar’-ban esküvő Petőfi alakját dolgozta ki. Először a felemelt jobb kézzel ábrázolja, ami később a végleges megvalósítás alapja lett. Ezt követően megpróbálta a mellre tett jobb kézzel történő ábrázolást is. Izsó korai halála miatt a budapesti Petőfi téren felállított szobrot Huszár Adolf fejezte be.
1845. május 29-én Petőfit Rimaszombatban választották meg tiszteletbeli táblabíróvá – ez volt a költő egyetlen közéleti kitüntetése -, ezen a napon ravatalozták fel 1875-ben Izsó Miklóst is, aki a szabadságharc után Ferenczy István mellett a városban dolgozott. Szobrát a Petőfi-szoborbizottság 1882-ben a városnak adományozta, s a 120 évig megőrzött gipszmodellt B. Kovács István történész és Erdélyi Géza református püspök kezdeményezése alapján közadakozásból öntötte bronzba Győrfi Lajos szobrászművész és Varga Imre öntőmester.
A világ egyik legszebb Petőfi-szobrának tartott, Izsó Miklós munkáját dicsérő alkotás gipszmintáját több mint 120 évig őrizte a Gömör-Kishonti Múzeum. 2003 augusztusától folytak a szobor felállításának előkészületei, aminek kicsúcsosodása a 2004. május 29-i avatóünnepség volt. A szobrot Győrfi Lajos, Püspökladányban élő szobrászművész alkotta újra, Varga Imre karcagi bronzöntőmester műhelyében. Eredetileg a Tompa Mihály Református Gimnázium előtti díszkertben szerették volna felállítani, ehhez a telek társtulajdonosa, a Rimaszombati Ágostai Evangélikus Egyház nem adta beleegyezését. A szobor így Rimaszombat város polgármesterének, Czifrus Istvánnak a közbenjárására a város egyik legszebb terén, a Tompa Mihály téren kapott helyet.

TelepülésRimaszombat [Rimavská Sobota]
Pontos helyszín, címTompa Mihály téren, a Tompa Mihály szobortól pár méterre található.
Készítés időpontja1874 / 2004
Készíttető neveRimaszombat és Vidéke Társaság
LétrehozóIzsó Miklós, alkotó / a talapzatot tervezte Győrfi Lajos / bronzba öntötte Varga Imre
FeliratPetőfi Sándor / KINEVEZTETTEM ÉS FÖLESKÜDTEM TÁBLABÍRÓNAK... / ISTEN ÉS GÖMÖRMEGYE KEGYELMÉBŐL." / (1845. MÁJUS 29.) // A SZOBOR ALKOTÓJA: IZSÓ MIKLÓS (1874) / TALAPZATÁT TERVEZTE: GYŐRFI LAJOS / BRONZBA ÖNTÖTTE: VARGA IMRE / ÁLLÍTTATOTT KÖZADAKOZÁSBÓL / RIMASZOMBAT ÉS VIDÉKE POLGÁRI TÁRSULÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉRE / 2004. MÁJUS 29-ÉN // AUTOR SOCHY: IZSÓ MIKLÓS (1874) / NÁVRH A REALIZÁCIA PODSTAVCA: GYŐRFI LAJOS / POSTAVENÉ Z VEREJNEJ ZBIERKY / A PODNET OBČIANSKEHO ZDRUŽENIA RIMAVSKÁ SOBOTA A OKOLIE / 29. MÁJA 2004.
Gondozását felügyeli-
ForrásinformációkGÖMÖR-KISHONTI MÚZEUM EGYESÜLET - http://www.gomororszag.sk/?detail=g201002_16.xhtml