Szent Márk kápolna, képoszlop

“A falu további szakrális kisemlékei közé tartozik a Szent Márk-képoszlop, amit itt kápolnának neveznek. A három oldalról nyitott képoszlopban nemrég még látható volt Szent Márk ülő fekete faszobra, amelyet már nem találunk eredeti helyén. Helyette egy nyomtatott színes képet tettek. Hajdan Márk napján körmenettel érkeztek ide a hívek. Itt szentelte meg a plébános a határt, s a gabonát. Mivel a kápolna a temető közelében áll, régebben amikor még a házaktól követték a halottakat, a temetési menet itt is megállt a koporsóval, s elimádkoztak a halott lelki üdvéért egy liberát. Felkeresték a képoszlopot a keresztjáró napokon is. Az első nap itt végezték az ájtatosságot. “

TelepülésIpolyvarbó, Varbó [Vrbovka]
Pontos helyszín, cím74-es h. sz.