Szent-Iványi kripta

Szent-Iványi kripta

A templomépítő Szentiványi Ferenc országbíró a templom sekrestyéje alatti családi kriptában nyugszik.
Szent-Iványi Ferencz, született 1731 július 6-án, meghalt Varbón 1823 április 17-én. Nógrád megye első alispánja, azután őfelsége által a kir. tábla ítélő-, később a Magyar Királyi udvar kancellária tanácsosa, fő-tárnokmestere, utóbb országbírája volt.
Itt nyugszik Tónyi Rosália néhai méltóságos Szent-Iványi János úr hitvese, és unokája Szent-Iványi Mária (született 1813. szeptember 7-én meghalt 1898. március 2-án).

TelepülésIpolyvarbó, Varbó [Vrbovka]
Pontos helyszín, címa katolikus templom sekrestyéje alatt
Készíttető neveSzent-Iványi Ferencz
Készítés céljának ismert okaSzent-Iványi család temetkezséi helye
Felirat1. tábla: "Szent-Iványi Ferencz / született 1731 július 6-án / kimúlt Varbón 1823 április 17-én / Hivataloskodott: Nógrád megyében mint Al-fő... első alispán/ azután őfelsége által kir. tábla ítélő / később Magy. Kir. udvar kancellária referendáriussává.. ./ tanácsossá, fő-tárnokmesterévé, utóbb országbíróvá / neveztetett végre kegyelmes fejedelme által a Sz. István kir. / Rend nagya keresztjével díszítetett. / Állítá hála jeléül unokája Szent-Iványi _Sándor / 1882-ik évben" 2. tábla: "Itten nyugszik Tónyi Rosália néhai méltóságos Szent-Iványi János úr hitvese" 3. tábla: "Itt nyugszik … zky Szent-Iványi Mária a jelen sírboltban nyugvó… mél Országbíró unokája született 1813. szeptember 7-én múlt 1898. március 2"
Gondozását felügyelihelyi plébánia
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008 * Pathó Marianna, Ipolynyék
Szent-Iványi kripta
Szent-Iványi kripta