Szentháromság plébániatemplom

“Mai késő barokk római katolikus templomát 1797-ben emelték a Szentháromság tiszteletére. … A templom-állíttató nagyúrra két márványtábla is emlékeztet Ipolyvarbón. Az egyik a templom főbejárata felett látható, a másikat pedig a szentélyben helyeztette el Szentiványi emlékére az unoka, Szentiványi Sándor 1897-ben, a templom fennállásának 100. évében.
A templom építtető Szentiványi Ferenc a templom alatti kriptában nyugszik.
Az egytornyú, félköríves szentélyű templom észak-déli tájolású. Oltárképe a Szentháromságot ábrázolja, a szokásostól eltérő formában. Az Atya a Szentlélekkel az angyalokkal körülvett halott Jézus felett látható. A szentély mennyezeti freskója az Angyali üdvözletet örökíti meg, amint Gábor angyal megjelenik az imádkozó Szűz Máriának. A freskó sarkait a négy evangelista képe díszíti a szokásos állat- és angyalszimbólumokkal. Az eredeti freskó a keresztséget ábrázolta. a diadalív alatta a jobb oldalon egy Jézus Szíve-szobrot helyeztek el. Jézus karmazsin színű palástban látható, kezén sebekkel, fején glóriával. A jobb oldalon áll Mária Szeplőtelen Szíve-szobor. … A templom szobrai is egyedi alkotások: az egyes szenteket a szokásostól eltérően jelenítik meg. A hajó mellékoltárait a Szeplőtelen Szűzanya és a Mater Dolorosa tiszteletére állították. Az utóbbi piétája is eltér a megszokott ábrázolású hasonló szobroktól: a Fájdalmas Szűz itt palástban és piros ruhában van, balján a szíve felett egy átszúrt tőr. Jézust nem az ölében tartja: jobb karjával a halott feje alatt, a vállánál öleli át, baljával pedig Jézus karját fogja. Az oltár mögötti falon egy fehér lepellel díszített fakereszt, alatta pedig a Szentsír látható – persze csak a nagyhét adott napjain – a halott Jézus szobrával. A hajó nagyméretű freskói az utolsó vacsorát és Mária mennybe felvételét jelenítik meg. A kisebb falfreskók a magyar szentek közül mutatnak be néhányat, például Szent István királyt, Szent Imre herceget, Szent Erzsébetet és Szent Margitot. Ugyancsak a templomhajóban helyezték el Kis Szent Teréz szobrát, de itt található Szent József a Kisjézussal, s kezében liliommal, Assisi Szent Ferenc háromcsomós övvel átkötött szerzetesi ruhában, széttárt kezekkel. Van szobra Szent Antalnak is, aki imakönyvén tartja a Kisjézust, bal kezében pedig liliom van. A gyermek Jézus itt szokatlan ruhában látható: szép sárga zobonyán apró csillagféle alakzatok figyelhetők meg. Nagyon szép az a szobor is, amely Jézust Pilátus előtt örökíti meg. Ugyancsak a templomban található a Lourdes-i barlang, benne a Szűzanyával és Szent Bernadettel. Hajdan szent Antal és Jézus Szíve mellékoltára volt a templomnak. Valószínűleg az utóbbi mellékoltáron állt az a festmény, amely ma a plébánián található. … a templomban megmaradt a legtöbb berendezés. … például a hajó padjai s a fa szószék, a márvány keresztelőkút a faszekrénnyel. … a régi gyóntatószék, a tölgyfa keretbe foglalt stációképek sorozata. De nem szorultak ki innen a körmeneti lobogók sem.”

TelepülésIpolyvarbó, Varbó [Vrbovka]
Készíttető neveSzentiványi Ferencz
FeliratA templom homlokzatán deák nyelven márványkőre vésett emlék felirat tartalma hazai nyelven következő: A teljes szent Háromság dicsőségére őfelsége Mária Terézia segítségével Szent Iványi Ferencz Királyi táblai protonotárius és királyi tanácsos, Sáros megye főispánja s Magyarország tárnokmestere kegyeletből állította 1797-dik évben. (A templom-állíttató tiszteletére emelt tábla szövege a templom szentélyében.)
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008 * Csáky Károly: Ipolyvarbó – Egy szép fekvésű határfalu, KT Kiadó, Komárom * Pathó Marianna, Ipolynyék