Nepomuki Szent János szobor

“A korabeli okiratokban olvashatunk arról, hogy a  varbói templomnak volt egy Nepomuki szent János ereklyéje is. Ezt az 1916-os és az 1945-ös leltárkönyv egyaránt jegyzi. Az utóbbiban az olvassuk, hogy van a templomban egy Nepomuki Szent János ereklyetartó kövekkel. Ezzel a falu mai plébánosa Buday Károly azonban már nem találkozott. Mindez azért is érdekes, mert a templomkertben áll a prágai szent szobra. A háború előtt ez egy talapzatról nézett az Ipoly felé. A harcok során talapzatát találat érte. Később Fajcsík János egy újabb képoszlopot állított, s ebben helyezték el a Bugyi László restaurálta szép Nepomuki Szent János faszobrot. A színezett szobor a szokásos módon mutatja be a szentet. A kezében lévő feszület új. Alatta egy márványtábla van. A szent … újabban a falu felé néz, s a tűz- és vízszenteléseket ma is előtte végzik.

TelepülésIpolyvarbó, Varbó [Vrbovka]
Pontos helyszín, címa katolikus templom mellett
Készíttető neveFajcsík Sándor
Létrehozórestaurálta Bugyi László
FeliratIsten dicsősségére / adományozta és / állította / Fajcsík Sándor / 1973
Gondozását felügyelikatolikus plébánia
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008 / Pathó Marianna, Ipolynyék