Sajógömöri evangélikus egyház parókiája

“2017-ben a nyílászárók cseréje már elkerülhetetlen volt, az épület hőháztartása szempontjából is, a régi ablakok nagyon rossz állapotban voltak. Egy pályázatnak köszönhetően kétmillió forint támogatásban részesült a Cappella Polgári Társulás, amelyből meg tudtuk valósítani ezt a beruházást” – mondta Lóczy Tibor.
A polgári társulás 2017-ben Magyarország kormánya hathatós támogatásának köszönhetően újította fel – részben – a parókia épületét. Az evangélikus gyülekezetet többszöri alkalommal támogatta Magyarország Kassai Főkonzulátusa is.
A polgári társulás célja nemcsak a parókia gondozása, renoválása, de egyik fő célkitűzése a fiatalok keresztyén hitre való nevelése, valamint Sajógömör és a szomszédos települések lelki megújulásában történő segítségnyújtás is. Számtalan lehetőséget biztosítanak a gyülekezeti tagok számára  összejöveteleiken, különféle táborokat szerveznek a gyerekeknek, de a legfontosabb talán a missziós nap, amikor a Felvidék evangélikus  gyülekezeteiből – és magyarországi gyülekezetekből is – több tucatnyian érkeznek Sajógömörre.
Szlovákiában a magyar ajkú evangélikus hívek száma mintegy 8-10 ezer fő, akik többnyire szórványban élnek Pozsonytól egészen a keleti végekig. A komáromi és dunaszerdahelyi közösségeken kívül éppen a gömöri az, ahol még tömbgyülekezetről beszélhetünk. A 25 magyar közösség szolgálatát  két magyar lelkész végzi, illetve Lóczy Tibor személyében új lelkészi munkatárssal bővült a felvidéki misszió. Õ az első, akit a Magyarországi Evangélikus Egyház határon túli szolgálatra készített fel.

TelepülésSajógömör, Gömör [Gemer]
Pontos helyszín, címa tamplom mellett