Az egykori vármegyeháza és a Petőfi emléktábla

Szent-Ivány-kastély.
Minden bizonnyal Gömör megye legidősebb településeinek egyike. Neve török eredetű. Vára egyes vélemények szerint már a honfoglalás korában létezett. A középkorban és a korai újkorban az ország legjelentősebb nemesi családai rendelkeztek itt birtokkal: Máiássy, Perényi, Szapolyay, Wesselényi, Csáky.
A falu legjelentősebb épületének számító, téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárd tetős, zsindellyel fedett kastély egy korábbi kúria helyén épült fel, legkésőbb a 18. század középső harmadában. Héttengelyes nyugati homlokzatát sekély, de gazdag vakolatdíszű, felül timpanonnal koronázott középrizalit tagolja. Az ablakok fölötti mezőket változatos vakolat-domborművek ékesítik. Ezek mai formájukban már nem eredetiek, hanem egy 1970-es években készült felmérés alapján helyreállított részletek. A mára – mintegy 25 évig húzódó helyreállítást követően – szép állapotúvá vált kastélyt egykor remek park övezte, melyből mára szinte semmi sem maradt.
1845-ben Petőfi Sándor egy éjszakát itt töltött a falu fogadójában.

TelepülésSajógömör, Gömör [Gemer]
Pontos helyszín, címA falu központjában, a fő út keleti oldalán.
FeliratPetőfi Sándor / 1845. V. 28. / „Gömörön megháltunk.”
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkTököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben (Méry Ratio, Somorja, 2004. *** http://www.muemlekem.hu/hatareset/show/2227
sajogomor-fogado-petofi-emlektabla (2)
sajogomor-fogado-petofi-emlektabla (3)