Országzászló-tartó, a világháború áldozatainak emléktáblája

A templom mellett áll az 1938-ban emelt, terméskőből épült országzászló-tartó. Előtte az 1995-ben felavatott az 1-2. világháború áldozataira emlékeztető, és a koncentrációs táborban elhunytak emlékére 1995-ben avatott márványtáblája.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA Nepomuki Szent János templom melletti kis téren áll.
Készítés időpontja1938 / 1995
Készíttető neveIpolykeszi Önkormányzata
LétrehozóLeki Gyula és Tóth
Készítés céljának ismert okaKegyeletadás, emlékezetőrzés
FeliratÁllj meg ember e hősök emlékműve mellett, / Mely dicső példaképe a haza szeretetének. / Pusztító erők, kegyetlen fegyverek, / Sikongó anyák, síró gyermekek. / Állj meg ember és mondj egy imát, / Mert ezek a bátor férfiak értünk a jövő/ nemzedékért az életüket adták. / A I. és II. világháborúban elesettek és a / koncentrációs táborban elhunytak emlékére. / 1914 - 1918 // (bal oldalt) I. világháborúban / elhunytak: / CSERNUS JÓZSEF / CSERNUS LÁSZLÓ / CSERI FERENC / MAJER KÁROLY / VALLUSZ KÁROLY / MOLNÁR ISTVÁN / PÁLDI BERTALAN / KUKOLíK ÖDÖN / VILLÁM JÁNOS // (középen) 1940 – 1945 / II. világháborúban/ elhunytak: BALLA JÁNOS / BELÁ JÓZSEF / CSERNUS JÓZSEF / GEMER ISTVÁN / MIKUS JÁNOS / NOZDROVICKY JÁNOS / RADOS ISTVÁN / GEIZER JÓZSEF // (jobb oldal) 1943/ A koncentrációs/ táborokban / elhunytak: / BRACK ÖDÖN / BRACK ÖDÖNNÉ / WETZLER GYULÁNÉ // Emléktáblát állítatta az Ipolykeszi önkormányzata 1955.10.29. / LEKI GYULA ÉS TÓTH // 1938
Gondozását felügyeliIpolykeszi Önkormányzata
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II. Lilium Aurum, 2009, 80. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-vilaghaborus-emlektabla-orszagzaszlo-tartooszlop-1
ipolykeszi-vilaghaborus-emlektabla-orszagzaszlo-tartooszlop-4