36-os számú porta Ipolykeszin

Ipolykeszi több látnivalót is kínál az idelátogató vendégeknek. Mindenekelőtt a népi építészet emlékei érdemelnek figyelmet. A zsellérházak általában kétsejtűek voltak: pitvarból és szobából álltak. A nyeregtetős házaknál az oromzat rendszerint egybeesett a homlokzati fallal. (Ilyen deszkaoromzatú ház mára már kevés akad a faluban, s többségük felújításra szorul.
/…/ Egy nagyobb gazdáé lehetett a 36. számú ház Újfaluban. A sátortetős épület homlokzatában, a két nagyobb ablak közt, egy bemélyedésszerű fülkében a Jézus Szíve-szobrot helyezték el. A tornác első oszlopát itt már összhangba hozták a homlokzattal, s az így kialakult boltívbe egy ajtót tettek. Sok ház századunk elején itt még vályogból épült, s csak az alapokat rakták kőből.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címa 36. számú ház
Készítés időpontjaa 20. század eleje
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHonismereti Kiskönyvtár 197. Szám: Ipolykeszi, Ipolyi Arnold faluja, Komáromi (Komárno) KT Kiadó Kft., Ipolykeszi önkormányzata megbízásából 2001, 12-13. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-36-szamu-haz-1
ipolykeszi-36-szamu-haz-3