Nepomuki Szent János-templom

Ipolykeszi Nagycsalomja filiálisa. A község mai római katolikus neoklasszicista temploma egy régebbi elemeinek felhasználásával épült 1899-ben az Ipolyba ömlő patak partján, egy mesterségesnek tűnő kis kiemelkedésen. Az észak-déli tájolású egyhajós templom szentélye sokszögzáródású. Régi oltárképe a védőszentet, Nepomuki szent Jánost ábrázolja.
… A templom mai freskóit a magyarországi Lencsés Zsolt festőművész készítette antikmeszes technológiával. Az egyik nagyméretű kép Nepomuki Szent Jánost mutatja be a prágai Károly-híd közelében, amint épp Moldvába készülnek őt lökni a hóhérok. Jobb kezének mutatóujját itt is szájához szorítja, s feje felett apró csillagokat látunk. A következő freskókon az Angyali üdvözlet, illetve Gyümölcsoltó Boldogasszonyt, Jézus megkeresztelését, továbbá az Utolsó vacsorát láthatjuk. Valamennyi képen ott a Szentlelket szimbolizáló galamb is. Látni a falakon továbbá a Feltámadt Krisztus freskóját, de igen kifejező alkotás az is, amint a tüzes szekér elragadja őt. Felkerült a falakra XVI. Benedek pápa és Ipolykeszi címere is, de láthatunk itt egy Ipolyi-képet is. S ugyancsak a hajó falán olvasható ez az Ipolyi-idézet: „Azon nemzet, mely emlékeit elveszni hagyja, azzal saját síremlékét készíti.” a szentély oltára felett újabban helyezték el azt az ember nagyságú korpuszt, melyet Kosík Szilvia adományozott a templomnak, s melyet a Balassagyarmatról elszármazott Párkányi Raab Péter szobrászművész készített.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címSzlovákgyarmat felé a főútról letérve a patak partján áll.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II. Lilium Aurum, 2009, 72-77. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-templom-3
ipolykeszi-templom-4